John Wick 3 – Parabellum

John Wick 3 bäst i trilogin och en suverän action

Originaltitel: John Wick Chapter 3 – Parabellum

Regi: Chad Stahelski

Manus: Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins, Marc Arbrams, baserat på karaktärer av Derek Kolstad

Rollista: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Laurence Fishburne m. fl.

Genre: Action, Brott, thriller

Speltid: 130 min.

Land: USA

Ålder: från 15 år. Trailer

Svensk biopremiär: 15 maj 2019

Distributör: Nordisk Film

John Wick 3 tar sin början bara några minuter där John Wick 2 slutade. Efter att ha begått ett brott på helig mark, så har nu John (Keanu Reeves) blivit utesluten ur lönnmördarsamhället. Med 15 miljoner dollar som belöning på hans huvud måste han nu till varje pris ta sig ut ur New York City. Detta är lättare sagt än gjort när varenda lönnmördare i hela landet är efter honom.

De förre detta Stuntmännen Chad Stahelski och hans jobbpartner David Leitch bestämde sig en dag för att de ville prova att regissera en actionfilm. De hörde av sig till sin vän Keanu Reeves som båda hade gjort stunts för i Matrix-trilogin. Keanu älskade deras filmpitch och ett år senare dök John Wick upp. Första filmen flög nästan helt under radarn. På bio drog John Wick knappt (trots en tämligen låg budget) in nog med pengar för att täcka sina produktionskostnader. Det var först när filmen började komma på streamingtjänster och DVD och Blu-Ray som folk fick upp ögonen för Keanu Reeves Master Assassin. Filmen fick nästan kultstatus och inte långt därefter började produktionen på en uppföljare att rulla igång. David Leitch lämnade serien efter första filmen, men Chad Stahelski har regisserat alla tre.

En kort summering av vad John Wick handlar om. John är en pensionerad lönnmördare. Inte vilken lönnmördare som helst, utan den bästa som världen någonsin har sett. Det finns inte en människa i den undre världen som inte har hört namnet John Wick. När hans fru dör av cancer så lämnar hon honom en hund, så att han ska ha någonting att älska när hon är borta. För att göra en lång historia kort, så blir hunden mördad och John Wicks bil stulen. Det är dags för Wick att komma ut ur pensionen.

Jag tycker inte det är en överdrift, när jag säger att John Wick trilogin är utan tvekan bland de bästa actionfilmerna som Hollywood någonsin har producerat. Det här är en serie som lyckas göra våld rent av vackert i hur filmerna är fotade, koreograferad, klippta, regisserade och skådespelade, m.a.o. är den perfekt gjord för den här typen av film. Varenda actionscen är inspelad med långa tagningar med få klipp. 90% av all action görs “in Camera”, alltså det är inga dataeffekter. Man ser varenda rörelse och känner vartenda slag. Det är som att kolla på en riktigt våldsam dans. Är då manus också otroligt bra? Nej! Är dramat bland de bästa jag sett i sin genre? Nej! Detta är inte den typen av film.

Story får backa för actionscenerna som ta över och de är många och långa. När man lämnar bion känner man sig smått utmattad, men på ett bra sätt. En riktig eloge måste ges till Keanu Reeves och stuntteamet. Varje actionscen är större än den förra och ingen är sig lik. Filmens absoluta höjdpunkt kommer ungefär halvvägs in i filmen, när Halle Berry dyker upp med sina två schäfrar. Cecep Arif Rahman som Shinobi 1 och Yayan Ruhian som Shinobi 2 från de otroligt bra indonesiska The Raid-filmerna dyker också upp här för att ge John Wick en riktigt utmaning. Utöver action görs John Wick filmerna fantastiskt i att måla upp den här undre världen av hierarkier, mördare och mytologi.

Har man sett de första två filmerna så är John Wick 3 ett måste och jag skulle till och med gå så långt som att säga att det här är den bästa av de tre.
Jag ger filmen fyra av fem filmögon.
2019-05-14

Fredrik Alfredsson