Recension: Zaytoum

eye eye eye
zaytoun
Abdullah El Akal och Stephen Dorff i Zayton.

Regi: Eran Riklis Manus: Nader Rizq
Land: Israel
Skådespelare: Stephen Dorff, Abdullah El Akal, Alice Taglioni mfl..
Längd: 110 min
Filmkategori: Drama, thriller.
Premiär: 7 juni 2013
Distribution: NjutaFilms
Länk till Imdb

Fängslande krigsdrama om samverkan över gränserna.
Beirut, Libanon 1982 är ett land i krig och dessutom fullt av palestinska flyktingar. De bor il särskilda zoner, som liknar getton. Flyktingarna blir sporadiskt attackerade av israeliskt stridsflyg. Om de försöker fly blir de beskjutna av libanesiska soldater, som hårdbevakar stadsgränserna. Livet i zonen flyter ändå på och den driftige palestinske 12-årige pojken Fahed (Abdullah El Akal) väljer att sälja tuggummi och cigaretter istället för att gå till skolan. Men han blir infångad med sina kompisar av den lokala PLO-milisen, som vill att de ska bli soldater i kriget mot Israels överlägsna krigsmakt.

Ett israeliskt stridsflygplan kraschar och dess pilot Yoni (Stephen Dorff) tillfångatas. Fahed får i uppdrag att vakta piloten, som erbjuder Fahed att få komma tillbaka till sina hemtrakter, om han släpper honom fri. Den föräldralöse Fahed går med på förslaget och den trassliga vägen hem börjar härmed.

Här övergår handlingen från ett krigsdrama till något som påminner om en äventyrlig roadmovie. Yoni och Fahed möter olika problem som de på bästa sätt får lösa för varandra. Deras samarbete gör att broderligt band växer fram dem emellan.

För regin står den hyllade regissören Eran Riklis, som bland annat prisbelönts i Berlin för filmen Citronlunden från 2008. Producent är bland andra Gareth Unwin som 2011 belönades med en Oscar för bästa film för The kings speech från 2010. I huvudrollen som stridspiloten Yoni syns den mycket begåvade amerikanska skådespelaren Stephen Dorff som prisbelönts för Blade från1998 och medverkat i filmer som Somewhere 2010 och Public Enemies 2009.

Filmen är välgjord vad gäller filmfoto och ljud samt har ett är välklippt tempo. Castingen är förträfflig och skådespelarna känns genuint lokala. Stephen Dorff som är amerikan, utmärker sig extra i sin välspelade roll Yoni och har en övertygande israelisk brytning. Manus har korta dialoger och känns bitvis lite ytligt i sin förenkling av invecklade politiska frågor.

Zaytoun är försiktig med att gå in i folkgruppernas olikheter, men visar att fiender på individnivå kan samarbeta när gemensamma mål finns.  Filmen huvudroller är etniskt och nationellt polariserade, men även i ålder och temperament, vilket ökar spänningen i dramat. Filmen är realistiskt gjord, men som krigsfilm ganska traditionell. Som mellanmänsklig berättelse är den dock fängslande och kanske användbar även i utbildningssyfte.

Zaytoun är en bra film och underhållande att se, trots sitt allvarliga innehåll. Den för oss närmare människor i krigszoner i jämförelse med medias nyheter.

Filmen får tre filmögon.
2013-06-07
PeterC

av Peter Cimachowski