Recension: Vi är bäst!

eye  eye eye
viärbäst
Liv LeMoyne, Mira Barkhammar och Mira Grosin i Vi
är bäst

Regi: Lukas Moodysson
Manus: Lukas Moodysson efter en tecknad serie av Coco Moodysson
Land: Sverige
Genre: Komedi, drama
Speltid: 102 minuter
Skådespelare: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne, Johan Liljemark, Matias Wiberg, Jonatan Salomonsson, Anna Rydgren, David Denick
Svensk Biopremiär: 11 oktober 2013
Distributör: Svensk Filmindustri
Länk till Imdb

Småkul och bra aktörer, men vacklande manus.
Bobo (Mira Barkhammar) och Klara (Mira Grosin) är bästisar och självutnämnda punkare. För att reta ett otrevligt band på fritidsgården snor de en av deras repetitons tider och prövar på att spela instrumenten. De trivs med det och tjejerna bestämmer sig för att starta ett punkband. Eftersom ingen av dem behärskar ett instrument, så värvar de den begåvade Hedvig (Liv LeMoyne). Men hon är aktiv kristen, vilket retar gallfeber på Klara, som gillar bandet Ebba Grön, som i sin tur gjort låten ”Häng Gud”.  

Hedvig blir en slags mamma för gänget. Bobo är lite introvert. Hennes egen mamma har förkärlek för rödvin, vilket gör henne mest frånvarande. Klara är däremot självgod och klagar hela tiden. Hon är en ganska osympatisk karaktär i jämförelse med Bobo och Hedvig. Men Klara är inte bättre än de andra eller de, som hackar på tjejgänget. Deras kritik klingar illa med budskapet om att man är bra som man är. I en scen blir Klara konfronterad för sina handlingar, men det viftas bort i nästa scen. Filmens slut går inte hem alls.  

Filmen snyggt gjord med 35mm, men kameraarbetet håller inte samma kvalitet. Som brukligt är i svenska filmer om punk, så spelas Ebba Grön.

Skådespelarna gör bra ifrån sig, särskilt Mira Barkhammar som Bobo. Hennes karaktär är i fokus och har alla de dramatiska scenerna, vilka hon klarar galant. Filmen är bitvis ganska kul. Den är som bäst, när Bobo och Klara jammar och David Denick kommer med sin klarinett och vill vara med.  

”Vi är bäst!” får tre svaga filmögon.
2013-10-02
Viking

Viking “Lille John” Almquist