Recension: Yves Saint Laurent

Glamouröst och vackert om modeikonen YSL.
eye4
Regi: Jalil Lespert
Manus: Jacques Benaim, Jérémie Gues, Marie-Pierre Huster, Jalil Lespert efter en bok av Laurence Benaim
Skådespelare: Pierre Niney, Guillaume Galliene, Charlotte Lebon, Laura Smet, Marie de Villepin m.fl.
Land: Frankrike
Speltid: 106 min.
Genre: Biografi, drama
Ålder: 15 år
Svensk premiär: 14 mars 2014
Svensk distributör: Svensk Filmindustri

Detta är filmen om ett kreativt genis liv och lustar. Yves Saint Laurent, mästarnas mästare inom haute couture.

Redan som ung pojke ritade Yves Saint Laurent kläder åt sin mor och sina systrar. Som 18-åring vann han en stor designtävling och modehuset Dior upptäckte honom. Christian Dior avled 1957, och då fick den blott 21-åriga Yves Saint Laurent äran att bli chef över hela modehuset Dior i Paris. Han blir snabbt mycket framgångsrik, men han stannar bara i några år.

1962 startade han sitt eget modehus YSL tillsammans med sin kompanjon och livskamrat Pierre Bergé. YSL i Paris ska komma att bli ett av världens mest framgångsrika och berömda modehus. Många kungligheter, skådespelare m.m. världen runt bär YSL, där plaggen kan kosta hundratusentals kronor. År 2008 avlider modeikonen Yves i sitt hem i Paris. Han begravs som en statsman med kistan draperad i trikoloren och med salut över Paris gator.

Det är intervjuer med livskamraten, älskaren och kompanjonen Pierre Bergé som ligger till grund för filmen, som alltså är verklighetsbaserad. Bergé lånade med glädje ut 77 fantastiska vintage kreationer, som syns på catwalken i filmen. Han har i sin ägo 8 000 äkta YSL haute couture kreationer. Snacka om drömgarderob!

Filmen utspelar sig i Paris på 1960/70-talet och i huvudrollen som den unge vackra Yves Saint Laurent ser vi Pierre Niney. För att komma in i rollen lärde han sig att teckna, sy och läste design. Hans rolltolkning är mycket bra och man har dessutom lyckats finna en skådespelare som är väldigt lik Yves själv, skör och finlemmad.

Yves liv kom att bli fyllt av framgångar, ära och pengar men också kantat av mycket turbulens som han tyvärr skapade själv. Han var alltför liberal med sprit, droger, sex och kämpade med sina inre demoner. Hans ständige livskamrat, älskare och kompanjon Pierre Bergé spelas av Guillaume Gallienne, som också är väldigt bra i sin roll. Man ser inga tårar, men kan ändå känna hur han gråter. Charlotte Lebon som modellen, mannekängen Victoire Doutreleau, YSL´s egen musa, är otroligt vacker.

Glamour på hög nivå! Så mycket vackra kläder, människor, våningar och miljöer var det länge sedan jag såg. Filmmusiken får också ett gott betyg, skön jazz.

YSL får fyra filmögon av fem.
2013-03-10