Recension: Still Life

John May och människovärdet.
Regi och manus: Uberto Pasolini
Filmfoto: Stefano Falivene
Klippning: Gavin Buckley, Tracy Granger
Musik: Rachel Portman
Skådespelare: Eddie Marsan, Joanne Froggatt, Karen Drury, Andrew Buchan
Speltid: 87minuter
Genre: Komedi/drama
Land och år: Storbritannien 2012
Svensk biopremiär: 25 juli 2014
Svensk distributör: Folkets Bio

Mellan födelse och död ryms människoliv som lämnar spår. Det är något som den medelålders tjänstemannen John May (Eddie Marsan) dagligen reflekterar över i denna brittiska filmpärla, ”Still Life¨. John Mays uppgift är att begrava personer som avlidit utan anhöriga. I arbetet ingår också att söka efter närstående till de döda.

John May lever ett ensamt och inrutat liv för de bortglömda döda som är hans klienter. Varsamt lägger han livspussel utifrån dokument i deras torftiga kvarlåtenskap. Fram träder skiftande människoöden. John May ser till att både den ensamma kvinnan med efterlevande katt och den före detta Falklandsoldaten, som klippt av alla sociala kontakter, får värdiga avslut. Hans engagerade arbete röner föga uppskattning. Klienterna kan av naturliga skäl inte tacka honom och arbetsgivaren vill effektivisera verksamheten. John Mays engagemang är inte längre önskvärt efter 22 år.

Det är en fin liten film som Umberto Pasolini, med lång bakgrund som filmarbetare, har regisserat och skrivit manus till. ”Still Life” väcker frågor om våra korta liv, om ensamhet in i döden, om arbetets mening och om hur samhällen ser på sina döda. Filmen vann pris för bästa regi vid Venedigs Filmfestival 2013.

Att ”Still Life” blivit en angelägen film är inte minst Eddie Marsans förtjänst. Umberto Pasolini uppger att han skapade rollen som John May med Eddie Marsan i åtanke. Eddie Marsan förmedlar också självklart det lugn och den integritet som krävs. Han är en mångsidig skådespelare och gjorde bland annat en minnesvärd insats som misshandlande äkta man i filmen ”Tyrannosaur” (2011).

Någon procent av de som årligen begravs i Sverige är så kallade ”Direktare”. En ”Direktare” tillhör inte Svenska Kyrkan och saknar anhöriga som kan/vill engagera sig. ”Direktarna” kremeras och hamnar utan ceremonier i jorden. Deras antal har ökat under senare år. Sverige saknar tjänstemän med John Mays arbetsuppgifter. Vad säger det om vår syn på människovärdet?

Filmen får fyra filmögon för viktiga frågeställningar om liv, död och människovärde.
2014-06-27