Recension: You´re Next

eye  eye eye

yorenext

Regi: Adam Wingard
Manus: Simon Barrett
L
and: USA
Genre: Skräck, thriller, komedi
Speltid: 94 minuter
Skådespelare, Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen, Wendy Glenn, Nicholas Tucci.
Svensk Biopremiär: 15 november 2013
Distributör: Scanbox Entertainment
Länk till Imdb

Traditionell, ojämn skräckis ger några hopp biostolen.
Familjen Davis ska samlas för första gången på länge i familjens isolerat belägna stuga. Stämningen är spänd. De fyra syskonen har växt ifrån varandra och gamla konflikter ligger och gnager. De måste dock försöka komma överens, eftersom de ska fira sina föräldrars 35-åriga bröllopsdag. Snart visar det sig, att deras samarbetsvilja kommer att bli livsavgörande. En blodtörstig mördare gömmer sig i skogen. De låser alla dörrar, men är de verkligen ensamma i huset?

När jag ser filmen känner jag, att filmmakarna kunde tagit ut svängarna lite mera. Den spända stämningen bryts vid några enstaka tillfällen av välkommen svart humor. Den självsatiriska komiken har glimten i ögat, men bryter inte igenom tillräckligt starkt.

Historien i sig har sina höjdpunkter, men de flesta karaktärerna får ingen riktig chans att etablera sig. Det kan delvis förklaras med att de medverkande på grund av filmgenren oftast har varierande livslängder.

När det kommer till rollprestationer, så vilar mycket av talangen på Sharni Vinsons axlar, som gestaltar filmens protagonist “Erin”. I det stora hela är det ingen som levererar något katastrofalt dåligt, men jag kan inte låta bli att känna mig lättad när vissa skådespelare drunknar i sitt blod.

Filmen jobbar mera med överraskande skrämseleffekter än spänningsuppbyggnad. Filmmusiken är inte speciellt inspirerande och blir stundtals helt fel. Sina svagheter till trots lyckas filmen leverera några innovativa mord, svart humor och enstaka hopp i biostolen. Om man gillar blod, ond bråd död och har en humoristisk distans till genren, så kan man uppskatta denna film, även om den inte blir en klassiker.

You’re Next får tre filmögon.
2013-11-11
MikaelErsson3

Mikael Ersson