Recension: Child´s Pose

eye eye eye eye
childspose
Bogdan Dumitrache som Barbu i Child´s Pose.

Regi: Calin Peter Netzer
Manus Razvan Radulescu, Calin Peter Netzer
Filmfoto: Andrei Butica
Klippning: Dana Bunescu
Skådespelae: Luminita Gheorghui, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab mfl
Genre: Drama
Längd: 112 minuter
Svensk premiär: 10 november 2013 på Stockholms Filmfestival
Länk till Imdb

En besk skildring av en rumänsk moderskärlek till sin son.
Den rumänska filmen har under det senaste decenniet vunnit internationella framgångar, bland annat med omtalade filmer som ”Herr Lazares död” (2005) om rumänsk sjukvårdsbyråkrati, ”Fyra månader, två veckor och två dagar” (2007) om en illegal abort och ”Bortom bergen” (2012) om ett slutet klostersamhälle. I år har ytterligare en rumänsk film uppmärksammats världen över. Denna gång är det Calin Peter Netzers film ”Child´s pose”. Filmen vann Guldbjörnen vid Berlinfestivalen 2013.

Netzer är, liksom övriga regissörer i den framgångsrika rumänska filmvågen, ett barn av Ceausescus diktatur. Många av filmvågens regissörer förmedlar i socialrealistiska skildringar och enskilda människoöden beska sanningar om tiden med Ceausescu och om dagens rumänska samhälle.

I ”Child´s Pose” har Netzer samarbetat med manusförfattaren Razvan Radulescu i beskrivningen av Rumänien som ett segregerat och korrupt samhälle inom den europeiska unionen, där en överklass med pengar och rätta kontakter kan köpa det mesta, från polisrapporter till medicinska utlåtanden.

Cornelia (utmärkt spelad av Luminita Gheorghiu) lever detta priviligierade liv i Bukarest. Hon älskar sin 30-årige bortskämde son Babu (Bogdan Dumitrache). Babu är på väg att ta avstånd från sin dominanta mor, när han i en trafikolycka råkar döda en 14-årig pojke. Cornelia får här en ny chans att komma sin son nära.

I en intressant skildring får vi nu följa hur en kedjerökande Cornelia med hjälp av släkt och vänner bland makthavare och inom polis och sjukvård lyckas manövrera ofördelaktiga fakta till sonens fördel. Ett hotande fängelsestraff ska elimineras med eurosedlar och byten av tjänster.

Cornelia tvingas också styra starka emotionella krafter inom två familjer för att ta hem spelet.  Hon måste få make, son och sonhustru i den egna familjen att uppföra sig enligt spelets regler och hon måste beveka den förolyckade pojkens familj att förlåta och gå vidare. Ingen lätt uppgift, ens för en rumänsk tigrinna som Cornelia.

Filmen får fyra filmögon för en bra historia om sin samtid.
2013-11-11
EvaSarman2

Eva Sarman