Recension: Det regnar köttbullar 2 – den stora matkampen

eye eye eye

detregnar köttb

Originaltitel: Cloudy with of Chance of Meatballs 2
Manus: John Francis Daley, Jonatan M. Goldstein m.fl.
Regi: Cody Cameron, Kris Pearn
Medverkande: James Caan, Bill Hader, Anna Faris, Neil Patrick Harris m.fl.
Genre: Animation, komedi
Speltid: 95 min.
Distributör:
Sony Pictures Animation
Svensk biopremiär: 15 november 2013
Länk till Imdb

Smaskig matbuffé utan topping.
Efter den episka matstormen måste nu invånarna på ön Swallow Falls åka iväg, så att städningen kan påbörjas. Flint Lockwood får jobb hos uppfinnarmogulen och sin stora idols företag Liv, som sköter evakueringen. Snart måste dock Flint och hans vänner åka tillbaka till ön, eftersom efterdyningarna av stormen vaknat till liv och nu hotar hela världen.

Likt många andra animerade filmer, så får man känslan av att Det regnar köttbullar 2 i första hand är tänkt för barn. Men en del skämt och tonen i filmen funkar även för en vuxen publik. Det håller dock inte hela vägen den här gången. Filmen fastnar lite i mitten, i en slags halvkul tonårstid. Man hör fnitter, men inte gapskratt i salongen. Manuset håller hyfsat, även om det är på håret ibland. Det är en fin berättelse med inslag av sensmoral om vänskap, men det hela blir rätt förutsägbart.

Den fina animationen är bäst. Även om jag inte alls tycker om 3D, så passar den här och känns inte överdriven. De små och stora matdjuren är fantasifulla och otroligt charmiga. Man hittar lätt sin favorit från kostcirkeln.

Flint Lockwoods karaktär är inte lika rolig som i den första filmen. Det är svårt att sätta fingret på varför, men det verkar som om han blivit lite dummare. Dessutom känns den konstiga relationen till pappan helt onödig. Polisen blir den karaktär, som jag gillar mest. Det är också åt honom, som de flesta barn i salongen skrattar.   

I kön ut från bion hörde jag en besökare jämföra boven i filmen med den framlidne Steve Jobs. Men den likheten lämnar jag åt var och en själv att avgöra. Skurkens kroppsspråk är i varje fall underhållande.

Filmen är en matfest för ögat. Däremot är storyn inte lika bra som t.ex. i filmerna om Shrek eller i Monsters, Inc från 2001.

Det blir tre uppspärrade ögon.
2013-11-08
JensIsaksson2

Jens Isaksson