Recension: White House Down

eye eye eye

WhiteHouse Down
Channing Tatum som John Cale i White House Down.

Regi: Roland Emmerich
Manus: James Vanderbilt
Genre: Action, drama
Speltid: 131 min.
Skådespelare: Channing Tatum, Jamie Foxx, Maggie Gyllenhaal m.fl.
Land: USASvensk biopremiär: 20 september 2013
Länk till Imdb

En hjärndöd action när den är som bäst.
John Cale (Channing Tatum) är en skild polis som drömmer om ett jobb i presidentens säkerhetsstyrka för att imponera på sin lillgamla tonårsdotter. Via gamla kontakter lyckas han få en intervju i Vita Huset och åker dit med dottern i släptåg. Tillsammans hamnar den lilla familjen i skottlinjen för ett gäng högerextremister, som tar kontroll över byggnaden. Plötsligt står presidenten utan sina livvakter och gissa vem som planerar att ta sig an jobbet?

Roland Emmerich står för regin. Trots att jag är övertygad om, att han aldrig kommer vinna en Oscar för filmer han hittills regisserat, så är han onekligen bäst på den nya generationens Die Hard-filmer. En möjlig konkurrent till honom är Michael Bay. Med episk apokalypsaction som 2012 från 2009, Day After Tomorrow från 2004 och min personliga favorit, Independence Day från 1996 i bagaget kan jag inte låta bli att undra vad Emmerich kommer använda som ursäkt för att spränga Vita Huset i luften i nästa film han regisserar.

I rollen som president Sawyer ser vi Jamie Foxx, som får användning av hela sin arsenal av Obama-imitationer. Bortser man ifrån ett fåtal pinsamt bortkomna repliker, som ”Get off my Jordans”, när en terrorist griper tag i presidentens vita gymnastikskor, så är ”White House Down” precis vad jag hade väntat mig – en hjärndöd action när den är som bäst! Med en liten tvist lyckas filmen hålla mig fastnaglad i biostolen ända fram till det superamerikanska pampiga slutet.

Filmen får tre filmögon.

2013-09-18
AlexandraAlgerydh3

Alexandra Algerydh