Recension: Venom

Svag skräckaction med hiskeligt rymdmonster och motvillig antihjälte i symbios
filmens-betyg-två-av-fem
Regi: Ruben Fleischer
Manus: Scott Rosenberg, Jeff Pinkner, Kelly Marcel m.fl. Baserat på serier av Marvel Comics och Todd McFarlane, David Michelinie
I rollerna: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Woody Harrelson, Scott Haze, Reid Scott m. fl.
Genre: Action, skräck, Sci-Fi
Filmfoto: Matthew Lilbatique
Klippning: Maryann Brandon, Alan Baumgarten
Musik: Ludwig Göransson
Speltid: 112 min.
Censur: 11 år i vuxens sällskap (annars 15 år)
Svensk biopremiär: fredag 5 oktober 2018
Distribution: Sony Pictures

Ett rymdskepp blir på en komet anstucket av en symbiot, en slags parasit som lever på sitt värddjur. När de kraschlandar på jorden överlever en smittad man.

Journalisten Eddie Brock (Tom Hardy) får i uppdrag att intervjua den ökände grundaren av Life Foundation, geniet Carlton Drake (Riz Ahmed), som använder människor för sina farliga experiment. När Eddie Brock frågar ut Carlton Drake anklagar han honom för att döda oskyldiga människor med sina tester. Eddie Brock blir sedan själv smittad av symbioten Venom, som tar över hans kropp och ger honom otroliga superkrafter. Föreningen mellan Eddie och den ondskefulla Venom blev allt starkare. Venom är Marvels senaste monsterkaraktär, en hiskelig rymdvarelse som påminner om en blandning av Spider-Man och rymdvidundret i Aliensfilmerna.

Tom Hardys rollkaraktär är en sympatisk, orakad kille, som hamnar snett för sin journalistiska etik och moral. Han hänger ut skurken Drake och det håller på att bli hans undergång. Tom Hardy blev 2016 Oscarsnominerad för sin biroll i The Revenant, men Leonardo DiCaprio i huvudrollen knep Oscarstatyetten. Tom Hardy är född 1977, slog igenom som Eames i Sci-Fi-filmen Inception 2010 och har sedan varit publikfavorit i många mainstreamproduktioner och ofta nominerad till filmpriser. Han gör sin motvillige anithjälte Eddie Brock så bra man kan i en annars ganska svag Venom.

Eddies söta flickvän Anne Weying görs i filmen av Michelle Williams, som nominerats till fyra Oscars, bland annat för sin biroll i Brokeback Mountain 2006. Båda är populära och älskade filmstjärnor för charm och karisma, men gör av olika skäl inhopp i B-filmer som Venom. Jag måste räkna filmen dit. Den bjuder inte på några överraskningar och är ganska förutsägbar. ”Det finns onda och det finns goda människor”, säger Eddie Brock till sitt inre monster. ”De onda kan du sluka, men spara de goda”, dit han själv hör. Starkt förenklad människosyn och världsbild, men passar in i filmidén.

Det är en actionfilm och som sådan massor av hisnande bil-mc jakter genom stan, stora slagsmål, spektakulära monstertrick som klätter på skyskrapor och att gå genom järn och stål som pappersark. Men vi har sett det förut, så många gånger. Det blir aldrig spännande, eftersom utgången är given. Klart att den goa Eddie klarar sig och likaså Anne.

Regissören och producenten Ruben Fleischer, född 1974, är känd för sin skräckkomedi Zombieland, 2009. Han gör sin mainstreamaction Venom drivet och enligt konceptet, men inte mera. Venom visas i 3D, som inte tillför något för filmupplevelsen.

Manus är slätstruket, men har en del humor. Handlingen tappar några trådar på vägen, men det drunknar i musikdån, smällar och gnistor. Det gör inget. Här gäller inte logik utan råsmockor och hemska vidunder i närkamp.

En film ska bedömas utifrån sin genre. Jag vet inte om publik till filmer som Venom egentligen förväntar sig mera. Det är ju bra grafik, ett jävla tempo, spektakulära strider och snabba biljakter och ett gräsligt, genomstyggt rymdmonster. Slutet öppnar för Venom II och förmodligen III.

Två filmögon av fem.
2018-10-03