Recension: Juliet, Naked

Charmig, underhållande komedi med förträffliga aktörer
eye3
Regi: Jessie Peretz
Manus: Evgenia Peretz, Jim Taylor m.fl., efter bok av Nick Horny; Juliet, Naked
I rollerna: Rose Byrne, Ethan Hawke, Chris O’Dowd, Lily Brazier, Ayoola Smart, Enzo Cilenti, Pamela Lyne, Denise Gough, Phil Davis m.fl.
Speltid: 97 min.
Genre: Romantisk komedi
Censur: Barntillåten
Svensk biopremiär: 12 oktober 2018
Distribution: Scanbox Entertainment

Duncan Thomson (Chris O´Dowd) är lärare i en engelsk havsby. Han är stor beundrare av sin musikidol Tucker Crowe (Ethan Hawke), en amerikansk populärsångare och låtskrivare, som drog sig tillbaka för 20 år sedan efter att ha släppt sitt album ”Juliet”. Duncan har i sin dyrkan inrättat ett rum med bilder, affischer och musik tillägnat sin favoritartist och har även skapat en blogg dedicerat till Crowe, där dennes inbitna fans samlas.

Duncans flickvän Annie Platt (Rose Byrne) jobbar som museichef och blir uttråkad av Duncans hänförelse för Crowe som blir alltmer påträngande för henne. Så kommer plötsligt en oslipad version av Crowes mest kända album ut med titeln ”Juliet, Naked” och skivsläppet försätter Duncan i extas. När Annie skriver en kritisk recension av skivan på Duncans blogg kommer ett svar från Tucker Crowe själv. Deras kontakt leder till att Tucker Crowe dyker upp livs levande i Duncans och Annies söndrade tillvaro och Annie blir mittpunkt i ett högst osannolikt triangeldrama.

Rose Byrne och Chris O ‘Dowd gestaltar fint paret som kämpar på med sin haltande relation på grund av att sångarartisten Crowe ständigt svävar över deras tillvaro. Aktörerna Byrne och O´Dowd känns igen från bland annat Bridesmaids från 2011.

Ethan Hawke född 1970 har Oscarsnominerats 4 gånger, bl.a. för sina biroller i Boyhood 2015 och Training Day 2002. Han gör sin musikstjärna Tucker Crowe med just den karisma och charm som kan förväntas av hans rollkaraktär. Enligt uppgifter sjunger Ethan Hawke själv de sånger i filmen, som ska vara Crowes låtar.

Regissören Jessie Peretz född 1968 är kanske mest känd för regin av Our Idiot Brother 2011. Han har också gjort avsnitt av succéserier som Girls 2012–17 och Nurse Jackie 2013–15. Jessie Peretz håller fint ihop trådar och relationer i Juliet, Naked.

Juliet, Naked har som romantisk komedi humor och känslighet. Författaren Nick Hornby av boken med samma titel beskriver mannens svagheter, men även deras härliga energi och hjältevurm. Början av filmen är lite för pratig och ytlig om de unga parets relationssvårigheter. Först när sångarartisten Tucker Crowe dyker upp i bild, börjar det hända något och man roas av de dråpliga situationer som uppstår. Man blir senare också rörd av Annies ärlighet och hennes dilemma i mötet mellan Crowe och Duncan.

Filmen är ganska underhållande och växer i relevans, när historien tätnar i triangeldramat. Handlingen känns lite tillgjord, men det blir ändå några roliga vändningar och ens medkänsla med alla de tre välspelade rollkaraktärerna tilltar.

Tre filmögon av fem för Juliet, Naked.
2018-10-05