Filmen ”Vad ska folk säga” bygger till viss del på den norsk-pakistanska regissören, manusförfattaren och skådespelerskan Iram Haqs egen historia. Den är inte självbiografisk men har inslag från hennes liv. Som 14-åring kidnappades hon i Norge av sin familj och tvingades leva hos släktingar i Pakistan. Det har tagit Iram Haq lång tid att berätta om den unga flickan som slits mellan två kulturer. Hon menar också att en avgrund skiljer dessa kulturer åt, vilket omöjliggör filmens lyckliga slut.
Hederskulturen bygger på sträng kontroll av kvinnors sexualitet. Sedan urminnes tider är männen satta att värna familjens heder. Familjehedern bärs upp av unga kvinnors oskuld vid giftermålet. Även familjens kvinnor värnar om det gemensamma anseendet. Därför deltar mödrar och systrar i handlingar som inskränker döttrars och medsystrars frihet. I länder som Norge och Sverige med mer jämlik kvinnosyn och en liberalare inställning till sexualitet är många unga kvinnor med rötter i hederskulturen hårt trängda.
I Sverige uppskattas att minst 100 000 unga leva under hedersförtryck. (Statlig utredning, 2014). Vanligt är vardagliga begränsningar i rörelsefriheten som deltagande i skolans idrott eller umgänge med kamrater osv. Men förtrycket kan också ta sig våldsamma uttryck som kidnappning, självmord och mord i hederns namn. 70 000 unga 16 – 25 år fick till exempel inte bestämma vem de skulle gifta sig med, enligt Ungdomsstyrelsens uppskattning år 2009.
”Vad ska folk säga” kompletterar utredningarnas uppgifter med en trovärdig skildring av vad som kan drabba en ung flicka när hedern ska värnas. Filmens huvudperson, den 16-åriga Nisha, lever ett dubbelliv. Bland norska vänner är hon en tonåring som alla andra. I hemmet en skötsam pakistansk familjeflicka som ibland smyger ut till kompisar på kvällen. En dag kommer pappan på henne med en norsk pojkvän. Straffet blir tvångsvistelse hos släktingar i Pakistan, planerat tvångsäktenskap och ett arrangerat självmord.
Deniz Gamze Ergüvens film ”Mustang” (2014) berättar en liknande historia om några turkiska systrar som efter skolan tar ett bad i Svarta Havet med tonårspojkar. Morbrodern, familjehederns försvarare, straffar systrarna med inlåsning, oskuldstester och skyndsamt arrangerade giftermål, samtidigt som han själv utnyttjar flickorna sexuellt.
”Vad ska folk säga” är en film som upprör och berör om unga kvinnors utsatthet i dagens mångkulturella samhälle. Filmen förtjänar att ses och diskuteras bland beslutsfattare och tjänstemän inom vård, skola, omsorg, socialtjänst, domstolar, polisväsende, högskolor, yrkesutbildningar, i politiska organisationer, kvinnojourer, feministiska kretsar och inte minst bland de unga själva. Jag har aldrig sett en film som så tydligt visar att hederskulturens medeltida makt måste brytas av rättssamhället.
”Vad ska folk säga” vann publikens pris på Göteborgs filmfestival 2018. Det är filmen värd.
Jag ger fyra filmögon till ”Vad ska folk säga”.
2018-03-05