Recension: Den of Thieves

Utmärkt action med oväntad upplösning
eye4
Regi: Christian Gudegast
Manus: Christian Gudegast, Paul Scheuring
I rollerna: Gerard Butler, Pablo Schreiber, O’Shea Jackson Jr., 50 Cent, Meadow Williams, Maurice Williams m. fl.
Genre: Action, brott, drama
Speltid: 140 min.
Svensk biopremiär: 23 februari 2018
Distributör: SF Studios

“Den of Thieves” är Christian Gudegasts långfilmsdebut. Han startade som regissör för rapp musikvideos och gick sedan över till att skriva manus för filmer som “A man apart” 2003 och “London has Fallen” 2016 med Gerard Butler i huvudrollen. Butler jobbar med Gudegast igen i Den of Thieves, som polischefen Big Nick O’Brien.

Efter några mindre rån runt stan, börjar Nicks enhet jaga Merriman (Pablo Schrieber) och dennes rånargäng. Nick rekryterar deras svaga länk Donnie Wilson (O’Shea Jackson jr) mot hans vilja för att kunna sätta ditt Merriman.

Filmen ser först ut som en typisk “polis jagar ett kriminellt gäng” film, men vi anar inte att Gudegast har en överraskning för oss i slutet. Allt jag kan säga är att jag inte anade någonting eftersom O’Shea Jackson spelar sin roll så väl. Jag ville verkligen tycka om Gerard Butlers karaktär men kändes alltmer för mycket. Hans rollkaraktär övertygades inte riktigt som en tuff typ. Och först mot slutet inser man, att det är något extra som pågår med Donnie Wilsons rollkaraktär.

Man känner, att Christian Gudegast verkligen har lagt ner sin själ i filmen och det är redan planerat med en uppföljare.

Den of Thieves kommer nog mest till sin rätt på stor bioduk. Musiken av Cliff Martinez och scenografi och inspelningsplatser höjer stämningen avsevärt och betyget blir fyra filmögon av fem.
2018-02-23