Recension: Vad Döljer Du För Mig?

Välskrivet och underhållande drama
eye3
Originaltitel: Perfetti sconosciuti (perfekta främlingar)
Regi: Paolo Genovese
Manus: Filippo Bologna, Paolo Costello m. fl.
I rollerna: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak m. fl..
Genre: Drama, komedi
Speltid: 97 min.
Land: Italien
Ålder: från 7 år
Svensk biopremiär: 5 maj 2017
Distributör: Studio S Entertainment

Hur många runt dig skulle vända dig ryggen om de visste dina mörkaste hemligheter? Filmen Vad Döljer Du För Mig leker med denna tanke, då en grupp vänners relationer sätts på spel i en tillsynes harmlös ärlighetslek. Filmen utmanar moralen bakom ärlighet och var gränsen går för vilka vita lögner som skadar mer än de hjälper.

Den italienske regissören Paolo Genovese har vunnit flera internationella priser för filmer som bl. a. The Immature (2011) och A Neapolitan Spell (2002), men Vad Döljer Du För Mig (Perfetti Sconosciuti på italienska) är hans hittills mest framgångsrika. Med skådespelare som Valerio Mastandrea, Kasia Smutniak, Marco Giallini m. fl. har filmen gjort stor succé i sitt hemland och vunnit flera priser som bl. a. två st. David Di Donatello Awards (Italiens motsvarighet till Oscar) för Bästa Film och Bästa Manus år 2016.

Man kan säga, att det enda som har information i olika aspekter av vårt liv är våra mobiltelefoner, så om någons mobil är en öppen bok för en kväll kan man inte veta vad som skulle kunna avslöjas. När en av vännerna i filmen föreslår att allas mobiltelefoner ska ställas om på högtalare och vara synliga under middagen vågar ingen säga emot, då det skulle kunna betyda att de har något att dölja. Det visar sig att även det minsta sms:et kan ha förödande effekter.

Vad Döljer Du För Mig är ett välskrivet drama vars handling utspelar sig endast under en middagskväll. Trots konversationsbaserat manus lyckas stämningen kännas naturlig och med glimten i ögat. Den opartiska gestaltningen av ärlighet vs hemligheter får tittaren att själv fundera över vilka hemligheter som är destruktiva eller konstruktiva. Det är en roande och härlig filmupplevelse, men trots det intressanta ämnet och underhållande manuset passar filmen bättre på TV än på bioduken och de smått överdrivna scenarierna gör filmen svårare att relatera till.

Vad Döljer Du För Mig
får 3,5 av 5 filmögon.
2017-04-29