Recension: Guardians of the Galaxy vol 2

Sevärd familjefilm med sagofigurer och superhjältar i rymden
eye4
Regi: James Gunn
Manus: James Gunn, Dan Abnett m. fl.
I rollerna: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista m. fl.
Genre: Action, äventyr, sci-fi
Speltid: 136 min.
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 26 april 2017
Distributör: Disney Motion Pictures

I uppföljaren Guardians of the Galaxy Vol 2 får vi återigen följa de udda och åsidosatta individerna som gjorde sin stora debut i Guardians of the Galaxy (2014). I jakten på Peter Quill’s sanna härkomst möter gruppen gamla och nya fiender. Med Marvels lättsamma men underhållande jargong lyfter de upp det inre sökandet efter samhörighet och tillhörighet som samtliga karaktärer brottas med. Ett starkt relaterbart ämne som kommer beröra unga som vuxna tittare.

Stan Lee’s Marvels universum består av en lång rad superhjältar med sitt ursprung i serietidningar, den första som Lee skapade kom ut redan på 40 talet. Det som skiljer Stan Lee’s karaktärer ifrån andra superhjälteserier är hur han ger både de goda och onda bra respektive dåliga sidorna. Ingen är ond och rakt igenom elak och ingen god är utan brister. Guardians of the Galaxy Vol 2 är inget undantag och får tittaren att sympatisera med samtliga karaktärer. Detta gör att filmen inte bara är ett äventyr med mycket effekter och krigsscener utan också har en djupare moral som når ut till tittaren.

Att göra en film som utspelar sig i en så unik miljö som rymden har både sina för och nackdelar. Man får chansen att använda sin fulla fantasi men ju längre ifrån verkligheten man lägger sin story, desto svårare blir det att göra en film med en historia och ett syfte. Många fantasyfilms fastnar i effekter och alternativa världar men denna är en väl vägd blandning som lyckas få med allt och samtidigt ha en röd tråd.

Den tidvis barnsliga “dumhumorn” och den långa startsträckan som filmen behövde för att komma igång drar ner en aning på filmupplevelsen men allt som allt är Guardians of the Galaxy Vol 2 en sevärd film för hela familjen som rekommenderas till alla Marvelfans! Filmen får fyra av fem filmögon.
2017-04-28