Recension: The Purge

eye eye
thepurge3
Ethan Hawke som James Sandin i The Purge

Regi och manus: James DeMonaco
Genre: Skräck, thriller
Speltid: 86 min.
Skådespelare: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Rhys Wakefield m.fl.
Åldersgräns: 15 år
Biopremiär: 19 juli 2013
Distributör: UIP
Länk till Imdb

Politiska undertoner i traditionell och förutsägbar skäckfilm.
Det är år 2022 i USA. Under en natt varje år får man begå alla tänkbara brott utan konsekvenser. The Purge (Utrensningen) fungerar som en katharsis som renar landet från aggressioner. James Sandin (Ethan Hawke) har gjort sig en förmögenhet på säkerhetssystem. Familjen Sandin säkrar sitt hus när kvällen för The Purge kommer. Men en förälskad tonåring och en hemlös finns i huset och när mobben kommer för att kräva utlämning ställs ultimatum. Släng ut den hemlöse, så får ni leva annars dör ni allihop.

The Purge är en skrämmande, om än fiktiv, framtidsversion av ett USA. De rika kan stänga sig inne i skyddade zoner, medan de fattiga är skyddslösa. Filmen är traditionellt uppbyggd som en skräckfilm, men utan monster. Man inser snart att den gulliga familjen kommer att utsättas på hemska prövningar. Ondskan finns inte bara utanför huset utan även inom husets väggar. Men filmen är förutsägbar och överraskningarna få. Men ficklampor och dragna vapen söker familjen igenom huset för att röja inkräktare. Musik och ljud röjer hemligheter och man anar vad som finns bakom nästa hörn.

Manus och regi är lika slätstrukna. Skådespelarna jobbar för att ge liv åt sina stereotypa rollkaraktärer. Man tycker sig ha sett filmen förut. Greppen känns ingen från liknande produktioner. Castingen är bra och filmfoto och ljud är bra hantverk. Men särskilt rädd blir man aldrig, om det nu var meningen.

Filmen får två filmögon.
2013-10-09
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling