Recension: Hyde Park on Hudson

eye eye eye
HydeParkOnHudson1
Laura Linney och Bill Murray i Hyde Park on Hudson.

Regi: Roger Mitchell
Skådespelare: Bill Murray, Laura Linney, Olivia Williams, Olivia Colman, Samuel West m.fl.
Genre: Biografi, drama, komedi
Speltid: 94 min.
Premiär: 12 juli 2013
Land: Storbritannien
Distributör: Svensk Filmindustri
Länk till Imdb 

Trovärdig historieskildring men blodfattig romantik.
Franklin, D. Roosevelt (Bill Murray) kopplar av med sin frimärksamling, men kommer på att han har en avlägsen kusin Daisy (Laura Linney) som han gärna vill träffa igen. De börjar umgås och åker på bilutflykter tillsammans. Roosevelt är gift med Eleanor (Olivia Williams) men han föredrar sin kusins sällskap. Men är de enda kvinnorna i presidentens liv? Den 11 juni 1939 kommer brittiska kungaparet på besök för första gången. USA har kommit på fötter igen efter den stora depressionen under 1930-talet. Roosevelt inser, att kungaparets besök handlar om hjälp till Storbritannien att vinna kriget mot Hitler. Men får Roosevelt med det amerikanska folket på det?

Det tar lite tid att vänja sig vid Bill Murray som president. Han gestaltar Roosevelt som avslappnad och trygg och en man som njuter av de små inslagen vid sidan av sitt ansvarsfulla och intressanta uppdrag. Bill Murray framställer Roosevelt som en något manipulerande men PR-begåvad president. Däremot är det svårare, att se honom som passionerad kvinnokarl.

Filmen kombinerar bra Roosevelts biografi med historisk fakta. Men romansen mellan honom och den hängivna kusinen Daisy blir ganska tråkig. Relationen saknar glöd eller puls. Laura Linney spelar ofta starka kvinnokaraktärer, men hennes Daisy verkar mest vara nöjd med att göra presidenten glad och följa hans önskemål. Övriga kvinnoroller, förutom mamman, beskrivs som undergivna och följsamma.

Filmen har ett långsamt tempo och blir därför delvis ganska trist. Uppsvinget är kungaparets besök, som höjer stämningen. Med den stammande kung Edvard (Samuel Vest) känns man ibland förflyttad till den prisade filmen ”The King’ s Speech” från 2010.

Hyde Park on Hudson är proffsigt gjord och aktörerna utmärkta. Filmfoto och ljud känns perfekta för sammanhanget med sina tidstypiska detaljer. Men trots den korrekta historieskildringen och påkostade produktionen så känns filmen ändå torr och blek. Bill Murrays president verkar sexuellt menlös och kvinnoförtryckande och övertygar inte om Roosevelts vidlyftiga kärleksliv.

Filmen får tre svaga filmögon för sina fina skådespelare och för sin historiska skildring av kungabesöket och hur ländernas band stärkts. Men som romantisk kärleksfilm är den kass.

2013-10-09
peter2

Peter C