Recension: Not Dead

eye eye
Notdead
Benoit Poelvoorde och Albert Duponte i Not Dead.

Originaltitel: Le Grand Soir
Regi: Benoît Delépine, Gustave de Kervern
Skådespelare: Serge Larivière, Stéphanie Pillonca, Miss Ming, Chloé Mons, Yolande Moreau, Gérard Depardieu. Genre: Komedi Speltid: 92 min.
Land: Frankrike
Biopremiär: 12 juli 213
Distributör: Njutafilms
Länk till Imdb

Pratig punkkomedi om utanförskap och klasskamp.
Bröderna Benoit kallad NOT (Benoit Poelvoorde) och Jean-Pierre Bonzini (Albert Dupontel) är i medelåldern och lever olika liv. NOT är hemlös punkare och Jean-Pierre välartad madrassförsäljare med familj. Så flippar Jean-Pierre ur och får sparken. Bröderna närmar sig nu varandra i livsstil och börjar tigga på det stora köpcentret i Bordeaux. De vill skapa en proteströrelse mot samhällets orättvisor.

Regissörsduon Delépine & Kervern från Den siste Mammuten från 2010 är nu tillbaka med punkkomedin Not Dead. Filmen är nervig och gapig. Det är svårt att skratta åt de två tragikomiska karaktärerna. Situationerna är överdrivna och händelser likaså. Gérard Depardieu har en liten roll i filmen, men den lyfter ändå aldrig. Har Delépine och Kervern politiska syften med sin film eller är det bara en humorlös, grotesk fars?

Filmen är okonventionell och brutal och borde som sådan väcka nyfikenhet. Man väntar på att något intressant ska hända, men uttrycket är för teatralt och överdrivet för att beröra och engagera. Trots att skådespelarna jobbar på som sjuttion, så saknas en genomtänkt linje och handling som fängslar. Idén med att skämtsamt driva med det kommersiella köpsamhället är annars tacksam och kunde både roat och intressera. Men det är för grabbigt krystat och situationerna alltför karikerade.

Det blir två filmögon för aktörernas intensitet och den annorlunda filmidén, men som inte räcker till för högra betyg.
2013-07-11
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling