Recension: Känn ingen sorg

 eye eye
känningensorg

Adam Lindgren och Disa Östrand i Känn ingen sorg.

Regi: Måns Mårlind, Björn Stein Manus: Cilla Jackert
Filmfoto: Erik Sohlström
Land: Sverige
Speltid: 118 min
Biopremiär: 19 juli 2013
Distributör: Svensk Filmindustri
Länk till Imdb

Tragikomiskt överspel i vacker ungdomsfilm.
Pål (Adam Lindgren) drömmer om att bli musiker och bor med sin farfar Rolle (Tomas von Brömssen) i en utbyggnad på en bakgård i Göteborg. Vännerna Lena (Josefin Neldén) och Jonny (Jonathan Andersson) vill att Pål skaffar sig jobb. Så möter Pål den vackra Eva (Disa Östrand), som inspirerar Pål att göra musik, men hans rädslor och tvångstankar står i vägen. Under en sommar möter Pål kärleken, men också svek och förluster och så tar hans musikdrömmar fart.

Känn ingen sorg bygger på låtskrivaren och artisten Håkan Hellströms texter och musik. Cilla Jackert har skrivit manus till flera ungdomsserier på SVT och debuterar nu med sin första långfilm. Handlingen har alla ingredienser till en ungdomsfilm. Men dialoger och story stannar på ytan. Figurerna är ganska stereotypa och storyn banal.

Adam Lindgren gör Pål till en nörd som inte kan hantera sitt liv. Han spelar över och hans stirrande, stora ögon räcker inte för att uttrycka känslor. Jag blir aldrig berörd av vare sig berättelsen eller rollkaraktärerna. Musiken är mest fragmentarisk och bara några sånger får sjungas klart.

Evert Taube-stipendiaten Håkan Hellström har vunnit åtta Grammis, åtta Rickbjörnar och får tre Guld för sin musik.  Han är en firad popartist med anspråkslös framtoning. Känn igen sorg ger ingen rättvisa till Hellströms priser och framgångar. Hans poesi drunknar i filmens platthet och väcker ingen mersmak till Hellströms alster.

Filmen får två filmögon för sitt vackra filmfoto av Erik Sohlström och sin fina ljudkvalité.
2013-07-16
JanEjeF

Jan-Eje Ferling