Recension: Promised Land

eye eye eye eye
PromisedLandMattDamon
Matt Demon i Promised Land.

Regi: Gus Van Sant
Manus: John Krasinski; Matt Damon efter story av Dave Eggers.
Skådespelare: Matt Damon, Hal Holbrook, Frances McDormand m.fl.
Land: USA
Speltid: 106 min.
Biopremiär: 2 augusti 2013
DVD-premiär: 4 december 2013
Distributör: NonStop Entertainment
Länk till Imdb

Spännande om sanning, lögn och samvete.
Marknadsföraren Steve Butler (Matt Damon) kommer till en amerikansk småstad för att köpa mark av bönderna för energibolaget Globals räkning. Syftet är att utvinna naturgas genom s.k. fracking. Staden och dess jordbrukare är fattiga och flera nappar på Butlers generösa erbjudande. Men så dyker en miljöaktivist upp, Dustin Noble (John Krasinski) och propagerar mot Global. Men under deras konflikt döljer bolaget sin mörka strategi.

Det framgångsrika teamet Matt Damon och Gus Van Sant skapade Gerry 2002 och Will Hunting 1997 för vilken Matt Damon vann en Oscar 1998. Med Promised Land har de skapat ett filmdrama som både berör och engagerar. Handlingen är fiktion, men inte osannolik. Fattiga markägare, bofasta sedan generationer, exploateras hänsynslöst av en girig koncernen.

Säljaren Butler är själv från landsbygden, men har gjort en klassresa och nu utsetts till manager för säljsidan i Global. Snart börjar hans samvete gnaga när han står öga mot öga med den jordnära, enkla befolkningen och ska övertyga dem med sina halvsanningar.

Matt Damon gör sin Butler med övertygelse och charm. Under framgångsytan finns bondpojken kvar. Oscarsvinnaren Frances McDormand som marknadsassistenten Sue Thomason lägger ännu en praktroll sin digra CV. Hon har ett sällsynt skickligt bett i alla sina repliker. Jon Krasinski gör sin folkliga miljöaktivist Dustin Noble med varm blick och brett leende när han intalar folket om utvinningens farliga konsekvenser.

Framgångsrika regissören Gus Van Sant visar åter sin kompetens med filmens utmärkta personporträtt och deras spännande relationer. Tystnad och talande blickar, som höjer spänningen, formar han med den äran.

Filmfotot av sverigefödda Linus Sandgren berättar om den amerikanska landsbygdens vida fält och ängar och fångar stämningar och närbilder med sitt utmärkt hantverk.

Filmen får fyra välförtjänta filmögon för ett aktuellt och angeläget ämne och för dess duktiga filmskapare och aktörer. 2013-07-30
JanEjeF

Jan-Eje Ferling