Recension: The Pervert´s Guide to Ideology

eye eye eye eye

the Perverts guide2

Regi: Sophie FIennes
Manus: Zlavoj Zizek
Land: Irland, Storbritannien
Genre: Dokumentär
Speltid: 134 minuter
Svensk biopremiär: 8 november 2013
Distributör: Njutafilms
Länk till Imdb

En engagerande analys av ideologierna som omger och påverkar oss.
Filosofen Zlavoj Zizek tar med oss på en drygt två timmar lång undersökning av våra ideologier och hur vi medvetet och omedvetet formas av vår relation till dem. Hans idéer belyses bland annat genom inslag från media och en mängd klipp från olika filmproduktioner. Med hjälp av dessa målar Zizek upp sin djupgående analys.

Denna dokumentär skiljer sig en del från vad vi är vana att se. Filmen skulle mycket väl kunna beskrivas som en föreläsning. Genom att använda sig av olika populärkulturella referenser och verkliga händelser lyckas filmen dock både underhålla och aktivera åskådaren.

För den som är intresserad av filosofiska analyser, så kommer filmen vara en upplyftande variation i den ström av filmkultur vi vanligtvis möter. För andra kan den både roa och väcka intresse för sådana funderingar.

Genom att använda sig av populärkultur i sin berättarstil lockas gemenskap fram mellan Zizek och åskådaren, som antagligen känner igen filmerna. Zizek ingjuter ny mening i deras handling.

Till skillnad från Zizeks tidigare film, “The Pervert´s guide to cinema” från 2006, som analyserar människan själv, så får vi här en bredare analys av världen vi skapar åt oss själva.

Jag kan utan tvekan rekommendera denna film. Den är en intressant och engagerande analys av ämnen, som egentligen angår oss alla. Men filmens tempo och ämne kräver dock en viss uppmärksamhet av sin publik.

Zizek talar engelska med en viss brytning och undertexterna är därför en hjälp att förstå hans budskap.

Jag ger “The pervert’s guide to Ideology” fyra filmögon.
2013-10-26
MikaelErsson3

Mikael Ersson