Recension: The Island

eye eye

theIsland
Thure Lindhardt och Laetitia Casta som Sophie och Daniel i The Island.

Regi och manus: Kamen Kalev
Fotograf: Julian Atanassov
Längd: 95 min.
Biopremiär: 14 december 2012
Filmkategori: Drama.
Land: Bulgarien, Sverige Distributör: Folkets Bio
Länk Imdb

Vackert, men gåtfullt om mänskliga relationer.
Sophie (Laetitia Casta) bjuder sin fästman Daniel (Thure Lindhardt) på en överraskningsresa till Bulgarien. Daniel berättar då, att han är bulgar och att han tillbringat sina första nio år på ett barnhem där. I Bulgarien åker paret till en liten ö i Svarta Havet, där de hyr ett rum i ett litet kloster. Efter några paradisiska dagar förändras allt. Sophies och Daniels relation sätts på prov. Filmens stämning och handling snärjs in i drömliknande sekvenser. Verklighet och suggestion blandas ihop och ger känsla av klaustrofobi och konspiration.

The Island är den bulgariske regissören och manusförfattaren Kamen Kalevs andra långfilm. Filmen är en bulgarisk-svensk samproduktion.

Filmen kan delas upp i två delar. Den första handlar om Daniels och Sophies resa till Bulgarien och till ön och deras vistelse där. Andra delen berättar om Daniels resa till Sofia och beskriver hans inre upplevelser vid mötet med sin barndom. Här ändrar filmen karaktär. Den blir fragmentarisk och svår att hålla ihop. Daniels erfarenheter avspeglar sig i relationen med Sophie. Paret tvingas se på sig själva och sina erfarenheter och bedöma dem utifrån nya perspektiv. För Daniel är det en renande uppgörelse med sina förträngda känslor.

Filmens andra del är således inget linjärt berättande drama, utan avsnitt, som tycks sakna anknytning till varandra. Man frågar sig om Kalev medvetet lämnat tolkningar och förklaringar till publiken eller om hans text har djup som ingen riktigt kommer åt. Men det dunkelt sagda kan också vara det dunkelt tänkta. Det är beklagligt att man inte får fullfölja sin filmupplevelse, utan tvingas leta efter något att fylla de tomma hålen i manus med. Filmen tappar tempo och därmed kraft att föra handlingen framåt.

Både Laetitia Casta och Thure Lindhardt gör bra prestationer i sina roller. Speciellt Lindhart som visar ett brett register av uttryck som skådespelare. Filmfotot av Julian Atanassov är vackert och poetiskt med sina landsskapsmålningar och intima porträtt av aktörerna, speciellt i första delen.

Filmen får två filmögon för sina välspelande skådespelare, för bra regi och för fint filmfoto.
121211
AlbertHerranz

Albert Herranz