Recension: The Impossible

eye eye eye eye eye

TheImpossible
Tom Holland och Naomi Watts i The Impossible

Regi: Juan Antonio Bayona.
Manus: Sergio G. Sanchez baserat på den sanna berättelsen om María Belón och hennes familj.
Land: Spanien
Genre: Drama/Historia/Thriller
Filmfoto: Óscar Fara
Musik: Fernando Velázquez
Skådespelare: Naomi Watts, Ewan MacGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast m.fl.
Speltid
: 114 min
Åldersgräns: 15 år
Biopremiär: 8 mars 2013
Distributör: Nordisk film
Länk till Imdb

Stark och gripande skildring av Tsunamikatastrofen.
The Impossible bygger på den sanna historien om en familjs upplevelser under Tsunamikatastrofen 2004. Den skildrar hur familjen slits isär av vågorna, deras kamp för överlevnad och för att återförenas, men också om empati och kärlek mellan människor i nöd.   Regissören Juan Antonio Bayona är känd för bl.a. skräckfilmen Barnhemmet från 2007 och hans metodik från skräckgenren verkar tyvärr ha smittat av sig i denna film.

Under familjens flygresa till Thailand i filmens början, har regissören Bayona valt att lägga in onödigt mycket skrämseleffekter, som plötsliga smällar, överdrivet motorljud och skakningar i luftgroparna. Det är som om Bayona vill fånga vårt intresse genom att skrämma oss och göra oss mer sårbara. Som om han inte riktigt litar på att vi ska bli berörda annars. Det känns ovärdigt berättelsen. I senare delar av filmen är effekterna dock mer befogade och får oss att bättre förstå hur katastrofen kan ha upplevts.

Filmen har en relativt kort presentation av familjen, vilket distanserar oss från det fruktansvärda som vi vet kommer att hända dem. Men det är ändå som helhet en plågsam film. När den stora skoningslösa naturkatastrofen kommer skildras den verklighetstroget och kraftfullt. Det är svårt att se hur hjälplösa människor blir och veta att det verkligen hänt. Men också gripande att se hur det ändå finns plats för medkänsla och offervilja för att hjälpa andra, inte minst från thailändarna.

Filmen är välskriven och välregisserad. Spänningen hålls vid liv från start till slut trots att vi i stort sett vet vad som skall hända. Skådespeleriet imponerar från så väl vuxna som barn. Jag funderade på hur de orkat genomföra de påfrestande känslomässiga insatserna under inspelningsarbetet.

Filmfotot, de visuella effekterna och filmmusiken är skickligt utförda. Klippningen är väl tajmad och skildringen av förödelsen häpnadsväckande verklig. Sammantaget är filmen mästerligt gjord och är verklighetstrogen skildring av tsunamikatastrofen. Man känner kärleken och respekten för de drabbade, som ligger bakom filmarbetet.

Filmen får svaga, men ändå högsta betyg, fem filmögon. Manus, regi (trots en överdriven inledning), det lysande skådespeleriet, det skickliga filmfotot och den utomordentligt välvalda musiken förenas i en näst intill fulländad filmproduktion. Den hedrar såväl offren som dess anhöriga och ger oss en större förståelse för människors lidande under en obarmhärtig naturkatastrof.

2013-02-28
JanEjeF

Jan-Eje Ferling