Recension: Texas Chainsaw Massacre 3D

eye

Texas
Tania Raymonde i Texas Chainsaw Massacre 3D

Regi:  John Luessenhop Manus: Adam Marcus, Debra Sullivan m.fl.
Skådespelare: Alexandra Daddario,Trey Songz,Tania Raymonde, Scott Eastwood, m.fl.
Genre:  Skräck
Speltid: 92 min.
Från ålder: 15 år
Biopremiär: 1 februari 2013
Distributör: Scanbox Entertainment
Länk till Imdb

Ännu en motorsågsmassaker, som varken överraskar eller förskräcker.
När Heather Miller (Alexandra Daddario) ärver ett familjegods från sin mormor får också hon veta att hon härstammar från en familj hon inte visste om. Hon tar med sin pojkvän Ryan (Rapp-artisten Trey Songz) och två vänner till den lilla orten Newt i Texas för att se sitt arv och även ta reda på lite om sin bakgrund. Hon blir glatt överaskad när hon ser huset och vill fira med sitt kompisgäng. Men hennes nya familj och orten har en mörk historia, som Heather inte känner till. Dessutom finns hennes ”nye” kusin Leatherface (Dan Yeager) i husets källare.

Den första Texas Chainsaw Massacre (TCM) från 1974 blev en filmklassiker och gick i Sverige under titeln ”Motorsågsmassakern”. Regissören Tobe Hooper ansågs då som nyskapande och hyllades som en av de främste inom skräckfilm. Han regisserade även kassasuccén Poltergeist från 1982.

Följden av uppmärksamheten blev, att många etablerade skådespelare tackade ja till att medverka i efterföljarna till TCM, som Dennis Hopper 1986, Viggo Mortensen 1990, Jessica Biel 2003 och Reneé Zellweger med Matthew McConaughley 1994. Men filmerna totalförbjöds för offentlig visning i Sverige och i flera andra länder. Förbuden upphävdes dock i början av 2000-talet.

Handlingen i TCM 3D fortsätter där den första från 1974 slutade. Filmen är ofta filmad nedifrån, vilket gör att aktörernas kroppar betonas mer än personerna. Tjejerna är lättklädda och killarna egensinniga av typ tonårskaraktär, utan större eftertanke. Det är roligt i början, men efter ett tag tappar filmen sin udd. Manus är för torftigt och rollkaraktärerna triviala. Ingen av rollkaraktärerna utvecklas under filmen, utan snarare sjunker i moral och dumhet

TCM 1974blev en kassako och filmmakarna fortsätter att mjölka till sista droppen. Slutet på TCM 3D antyder en fortsättning. Produktionerna har inget med filmkonst att göra och även inom sin genre har kvalitén för länge sedan rusat förbi TCM. 3D-efftekten ger inget extravärde till filmen.

TCM har haft med ”Texas” i titlarna som skall vara hjärtat av den amerikanska södern och som anses av Texasborna ha starkare moraliska och etiska värderingar än övriga delstater. Därför blir kontrasten stor, när seriemördare härjar där och gör masslakt på sina offer på filmduken.

TCM 3D upplevs som en fördumming i jämförelse med den första filmen från 1974. Den saknar logik och blir oplanerat komisk i stället för att skrämmas. Risk finns att kritiker slaktar filmen lika lättvindigt som mördarna sina offer i TCM.

Filmen får ett filmöga, som går till skådespelaren Alexandra Daddario.
2013-01-29
RobertA

Robert Angermund