Recension: The Bling Ring

eye eye

the blingring
Claire Julien och Emma Watson i The Bling Ring.

Regi: Sofia Coppola
Manus: Sofia Coppola, Nancy Jo Sales
Land: USA
Speltid: 87 minuter
Premiär: 14 juni 2013
Skådespelare: Katie Chang, Emma Watson, Israel Broussard, Taissa Farmiga.
Distributör: SF film
Länk till Imdb

Bra story faller på tunt manus och svag regi.
The Bling Ring är baserad på den sanna historien om ett gäng överklassungdomar i Los Angeles som gjorde inbrott hos bortresta kändisar. Paris Hilton, Orlando Bloom och Megan Fox är några av de kändisar i vars hem ungdomarna bröt sig in och stal värdesaker. I filmen får man uppfattningen om, att det inte är det ekonomiska värdet i sakerna som lockar utan faktumet att det är kläder, skor och väskor som tillhör deras idoler. Ungdomarna är besatta av kändisarna och är alltså villiga att begå brott för att kunna efterlikna dem.

The Bling Ring hade kunnat bli en kritik mot kändisdyrkan och konsumentsamhället. Den hade kunnat bli en lyckad tonårsfilm, där vi ser ungdomar leva som sina Hollywood-idoler med allt vad det innebär. Filmen rör vid båda ämnena kändiskult och brukarsamhäll, men slutresultatet har blivit enbart platt.

Hur ungdomarna bryter sig in i husen är skildrat helt utan spänning. Väl inne i huset ser man ungdomarna hålla upp designerkläder inför varandra och uttrycka sin beundran för plaggen. Detta sker så många gånger i filmen, att det känns som om filmen hakat upp sig. Vi ser samma scen om och om igen.

Sofia Coppola, som tidigare gett oss filmer som Lost in Translation 2003 och Virgin Suicides 1999, har här misslyckats med att göra en bra story intressant på vita duken.

Skådespelarnas insatser är mindre bra, men jag tror att i det här fallet beror på ett dåligt manus med repliker korta som sms-konversationer. Emma Watson från Harry Potter-filmerna kommer undan med godkänt, men hon har tyvärr en allt för liten roll i filmen.

The Bling Ring kommer med nöd och näppe undan med två filmögon i betyg.

2013-06-12
Camilla

Camilla Käller