Recension: The Host

eye eye eye

thehost2
Saoirse Ronan som Melanie Stryder/Vandraren/Wanda

Regi: Andrew Niccol
Manus: Andrew Niccol, baserat på Stephenie Meyers bok Genom dina ögon (The Host)
Skådespelare: Saoirse Ronan, Max Irons, Jake Abel, Diane Kruger, William Hurt, m.fl.
Genre: Science Fiction/Action/Äventyr(Romantik
Speltid; 125 min.
Ålder: Från 11 år.
Land: USA
Premiär: 27 mars 2013.
Distributör: Noble Entertainment
Länk till Imdb

Elegant och känslosamt rymdäventyr.
Jorden har invaderats av utomjordingar, som har tagit över människors kroppar och raderat deras minnen. En grupp fria människor har gömt sig och bland dem som kämpar emot är Melanie Stryder (Saoirse Ronan). Under ett flyktförsök tas hennes kropp över av utomjordingen Vandraren, som levt på många olika planeter. Men Melanie har kvar sina minnen och känslor och kämpar starkt för att överleva och skydda dem hon älskar.

Filmatiseringen av Stephanie Meyers (Twilight-serien) bästsäljande roman är i samma anda som Twilight-filmerna, dvs unga, attraktiva människors kärlek och med mystiska inslag. Det är vackert filmat och ögat tjusas av vackra rymdvarelser i kliniskt rena miljöer. Inkräktarna har visserligen skapat fred på jorden, men till priset av känslokyla och brist på empati.

Saoirse Ronan är snygg och lyckas hjälpligt med att gestalta både Melaine och Vandraren, som blir Wanda. De olika karaktärerna i Melanies kropp pratar och grälar med varandra och båda försöker vinna. Det blir lite rörigt, när filmduken visar Melanies uttryckslösa ansikte medan hennes inres olika personligheter skriker åt varandra genom biosalongens högtalare. Det blir inte lättare, när Pet (Emily Browning) kommer fram ur Wanda eller var det ur Sökaren?

Sökaren (Diane Kruger) är den iskalla chefen för rymdvarelserna och som ihärdigt förföljer flyktingarna. Hon bär också på jordkvinnan Laceys person. William Hurt gör utmärkt Jeb, den äldre, mogne ledaren för flyktingarna. Barnstjärnan Chandler Canterbury spelar Jamie, den yngste av flyktingarna och Melanies släkting. Jamie ska röra oss till tårar med sitt ungdomliga hjältemod och sin sårbarhet. Melanies kropp har att välja mellan sin stilige fästeman Jared (Max Irons) och Pet´s (?) kille Ian (Jake Abel). Männen ser olika ut, men har samma uttryck och beteende.

Duktige och produktive Andrew Niccol har också gjort filmmanus och regisserat In Time 2011, Lord of war 2005 och Simone 2002. I filmen framställer han originaltextens ganska platta figurer och kan inte göra The Host till mera än en sentimental relationshistoria, om än med rymdvarelser och i läcker filmfotoförpackning. Filmmusiken av Antonio Pinto förstärker filmens känslosamma lägen med smäktande stråkar.

The Host är alltför gråtmild och rollkaraktärerna besvärande platta.

Det blir tre filmögon för det snygga filmfotot av Roberto Schaefer och för Andrew Niccols fina regi med sina duktiga aktörer. för högre betyg.
2013-03-27
JanEjeF

Jan-Eje Ferling