Recension: The Expandebles 2

eye eye

theExpendables2
Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone och Bruce Willis i The Expendables 2.

Regi: Simon West
Manus: Sylvester Stallone, Richard Wenk
Filmkategori: Action, äventyr
Längd: 102 min.
Land: USA
Från ålder: 15 år
Premiär: 22 augusti 2012
Distribution: Noble Entertainment
Länk: Imdb

Gamla actionstjärnor i full sving.
Mr Church (Bruce Willis) har en hållhake på Barney Ross (Sylvester Stallone), som är skyldig honom miljontals dollar. Skulden kan regleras om Barney Ross räddar de tonvis med Plutonium, som ligger gömt i en gruva. Men iskalle skurken Vilain (Jean-Claude Van Damme) ligger steget före med sitt gäng i sökandet och så är jakten igång.

Det är roligt att få återse Hollywoods gamla äventyrsikoner i samma film. Handlingen är klassisk och förutsägbar. Amerikanarna gör rent hur med asiater, som står för det onda. Fördomarna om “gulingar” lever kvar i filmindustrin. Det smäller och blodet sprutar, men ingen av idolerna far illa. Flera av har sina välpumpade biceps i god form.

Filmtekniken har inga gränser längre. Allt blir möjligt och övertygar oss visuellt. Men till syende och sist så är det berättelsen, som berör oss och som vi tar med oss hem. Här får vi egentligen inget mera är att hjältar och bovar försöker ha ihjäl varandra. Några minuter med medkänsla och mjukare sidor får vi se, men de stör inte superhjältarnas pansar.

Filmen är skickligt gjord och inget sparas på effekterna. Manus, som utformats av Sylvester Stallone själv, är ordknappt och replikerna hugger, kort och dräpande. I slutet på filmen ironiserar de celebra filmaktörerna med sig själva som museiföremål, vilket de faktiskt är. Men de håller ett bra tag än, det visar de i filmen.

Två filmögon för ett ordinärt actiondrama med våldsamma krigsscener och med filmhistoriska äventyrshjältar i huvudrollerna.
2012-08-16
JanEjeF

Jan-Eje Ferling