Recension: The Company you Keep

eye eye eye

TheCompany
Robert Redford som Jim Grant i The Company you Keep.

Regissör: Robert Redford
Manus: Lem Dobbs efter Neil Gordons roman.
Längd: 125 min.
Filmkategori: Thriller
Skådespelare: Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Julie Christie, Nick Nolte, m.fl.
Land: USA
Från ålder: 7 år
Premiär: 18 januari 2013
Distribution: Svensk Filmindustri
Länk Imdb

Mörk, stjärnspäckad thriller med traditionellt upplägg och utdragen handling.
Änkemannen Jim Grant (Robert Redford) jobbar på sin egen advokatfirma och lever ett lugnt småstadsliv med sin 11-åriga dotter Isabel (Jackie Evancho). Jim blir ombedd att hjälpa en kvinna vid namn Sharon Solarz (Susan Sarandon) som anhållits för ett mord, vilket skedde på 70-talet. Jim vill inte ta uppdraget, men en påstridig journalist, Ben Schullberg (Shia Lebouf), dyker upp och anklagar Jim för illegala handlingar i hans ungdom och som har anknytning till fallet. Jim ser sig tvungen att åta sig målet. En katt-och-råtta-lek startar, som spänner sig över decennier och risk finns att oskyldiga drabbas.

Robert Redford gör som skådespelare ett solitt intryck, men inte mycket mera. Han ska balansera rollen som regissör med rollen som huvudaktör i filmen. Redford är mera av en präktig helylleamerikan än den råa rollfiguren Jim Grant, som lever med sin livslögn och skyr sanningen om sig själv. En aktör med annan utstrålning hade kanske varit ett bättre val här. Dessutom ska Grants komplexa karaktär skildras i dåtid och nutid. Storyn blir lite för snårig och filmens upplösning blir, trots komplexiteten, medelmåttig och delvis förutsägbar.

Filmen bärs i stället upp av andra, välkända aktörer, men handlingen segar av alla tvister. Filmens två parallella historier, FBIs utredning och journalisten Schulbergs grävande i fallet, ska samsas. Filmen är lite för lång och storyn förlorar sig ibland i sina sidospår, innan konsensus nås.

Robert Redford är 76 år nu och en kunnig regissör. Hans regi känns öppen och verkar ha gett aktörerna utrymme för att sätta sin prägel på rollkaraktärerna.

Det intressanta med filmen är beskrivningen av hur våra val definierar oss som personer och får långsiktiga konsekvenser i våra och andras liv. I filmen ställs de olika karaktärerna inför svåra situationer och deras lösningar berättar om deras personligheter och deras moral.

Castingen är utmärkt med en imponerande rollista, men pånyttfödde Nick Nolte kunde fått en större plats för sin givna talang. Shia Lebouf gör en fin insats med sin pojkaktige charm i rollen som Mac McLeod och tillför sin rollkaraktär flera bottnar. Susan Sarandon gör birollen som Sharon Solarz, en intressant gestalt, en upprorsmakare, som påverkar handlingen och driver dramat framåt. Det hade varit önskvärt att ge den rollen mera tyngd och använt Sarandons lysande begåvning bättre.

Manuset är bra, men stannar lite på ytan. När filmen når sin höjdpunkt hade det varit möjligt till en mer inträngande skildring, men tyvärr tas inte den chansen. Filmen skulle vunnit på ett högre tempo för att hålla intresset uppe hela vägen. Den är vackert filmad och musik och ljud är väl anpassade till handlingen.

Filmen får tre filmögon för sina skickliga aktörerer, främst i birollerna, och för Redfords fina regi. Men manus skildrar ofta schablonmässigt både handling och karaktärer, vilket förytligar filmen. En fördjupning av intrigen och vissa profiler hade gett filmen mera substans.

2013-01-11
JanEjeF

Jan-Eje Ferling