Recension: The Call

eye eye eyeeye

Thecall
Hally Berry som larmoperatören Jordan Turner i The Call.

Regi: Brad Anderson
Manus: Richard D´Ovidio
Speltid: 94 min.
Genre: Thriller
Skådespelare: Halle Berry, Abigail, Morris Chestnut m.fl.
DVD-premiär: 4 september 2013
Biopremiär: 3 maj 2013
Distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures
Länk till Imdb


Gastkramande thriller med lysande Halle Berry.

Jordan Turner (Halle Berry) är en rutinerad larmoperatör på 911. Vid ett tillfälle bidrar hon av misstag till att en ung kvinna blir kidnappad och mördad. Jordan blir omskakad och funderar på att sluta sitt jobb. Så kidnappas ännu en ung kvinna och Jordan blir inkallad att försöka rädda henne och även finna förövaren.

Thrillers har inte sällan liknande mönster i storyn. Ofta utsätts unga kvinnor för våldsmän och hjältemodiga poliser eller andra försöker rädda dem med fara för sina egna liv. The Call följer den modellen ganska väl, men gör det skickligt och ganska övertygande. Det är mycket spännande och man känner offrens utsatthet. Det är klaustrofobiskt och chanslöst, men handlingen hittar förståss sin upplösning. I sin genre är den välgjord och välspelad.

Halle Berry gör sin roll mycket bra. Hon förmedlar sårbarhet, men också empati och mod att lösa problemet. Hennes medspelare är välvalda och faller utmärkt in i handling och miljö. Det slirar ibland i logiken. Yrkesvana poliser begår här ganska uppenbara misstag och Jordan själv tar risker, som krockar starkt med ordningsmaktens ABC-bok. Men det är fiction, där stämningar och överraskningar ibland går ibland före det sannolika.

Manus av Richard D´Ovidio har träffsäkra och vassa repliker. Storyn är inte otänkbar alls. Dagen före såg jag en dokumentär om en seriemördare, som bestialiskt lustmördade sjutton kvinnor. Verkligheten överträffar ofta dikten.

The Call får fyra filmögon för en driven och rafflande thriller med en briljant Halle Berry i huvudrollen.
2013-04-30
JanEjeF

Jan-Eje Ferling