Recension: Star Trek: Into Darkness 3D

eye eye eye eye

starTrek
Zachary Quinto,Benedict Cumberbatch och Chris Pine i Star Trek Into Darkness.

Regi: J.J. Abrams.
Manus: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof.
Skådespelare: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Alice Eve, Simon Pegg.
Speltid: 132 min.
Land: USA. Språk: Engelska, Klingon
Genre: Sci-Fi, action.
Från ålder: 11 år
Svensk biopremiär: 10 maj 2013.
Svensk DVD-premiär: 18 september 2013
Distributör: United International Pictures.
Länk till Imdb

Fullt ös i high-tech och med lysande aktörer.
Star Trek Into Darkness öppnar i full fart. Kirk (Chris Pine) och Bones (Karl Urban) jagas av en upprörd urbefolkning på en främmande planet. Efter att ha tagit sig helskinnade till Enterprise gör Kirk och besättningen allt för att rädda Spock (Zachary Quinto) ur en exploderande vulkan. Väl tillbaka på jorden får Kirk ta konsekvensen av sin vana att alltid bryta mot regler och förordningar. Medan Kirk brottas med karriärproblem slår John Harrison (Benndedict Cumberbatch), till. Den F.d. officeraren och nu terroristen startar upp ett enmanskrig mot Starflottan. Ett bombdåd följs upp av en attack mot flera ledande officerare inom Starflottan. Inom kort är Enterprises besättning involverad i en människojakt genom rymden.  En jakt som också för dem allt för nära några gamla fienden till jorden, klingons!

Manusförfattarna följer Sci-Fi tendensen med att ta upp aktuella fenomen och integrera dem i film storyn, här i form av terrorism och bombattacker med en urskiljningslös och brutal jakt på förövarna.

I förra filmen, 2009 års Star Trek, möttes besättningen på Enterprise för första gången. Det var också helt nya skådespelare för gamla välkända filmkaraktärer. I StarTrek into Darkness är presentationen överstökad och all energi har lagts på en välskriven story. Kärnan i Star Trek har varit samspelet mellan Kirk och Spock, deras olikheter, vänskap och moral. Och även i Star Trek Into Darkness blir det konflikt mellan de två starka personligheterna.

Chris Pine är utmärkt i rollen som Kirk, den kaxige kaptenen som struntar i regler, som han inte tycker om och gärna tar till nävarna när argumenten tryter.  Spock, som spelas av Zachary Quinto, är lika passande i sin roll.  Genomgående är skådespelarna, som utgör Enterprise besättning, strålande och gör bra ifrån sig, Men det är Benedict Cumberbatch som stjäl varje scen han är med i. Med sin mörka röst och grymma utstrålning är han en magnifik skurk och en fiende värd namnet.

När J.J. Abrams väckte liv i Star Trek serien med filmen från 2009, öppnade han upp för en ny start med nya möjligheter för serien och karaktärerna.  I Star Trek Into Darkness finns det, trots det, en hel del referenser till tidigare filmer och avsnitt ut TV-serien.

Star Trek Into Darknes är riktigt, riktigt bra.  Det är fullt ös genom filmen, inte en död sekund. Det är mycket high-tech, men även en del gammaldags slagsmål. Fyra mycket starkt lysande ögon får filmen.

Warp speed mr Sulu!
2013-05-10
JanneAnderberg

Jan Anderberg