Recension: The Hunger Games Mockingjay part 1

Hungerspelen fortsätter att fängsla
Regi: Francis Lawrence
Manus: Peter Craig, Danny Strong efter romanen “Mockingjay” av Suzanne Collins.Skådespelare: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore m. fl.
Genre: Science Fiction, äventyr
Filmmusik: James Newton, Howard
Speltid: 125 min.
Åldersgräns: Från 11 år.
Svensk biopremiär: 19 november 2014
Svensk distributör: Nordisk film

Det är Suzanne Collins science fiction trilogi och succéromaner som ligger till grund för de populära filmerna om The Hunger Games, en framtidsvärld som fortsätter att locka folk till biosalongerna. The Hunger Games Mockingjay part 1 tar direkt vid efter det spännande slutet på filmen The Hunger Games, Catching Fire från 2013.

Hungerspelen är tävlingar i TV på bästa sändningstid. En årlig dödsmatch, där den smartaste, snabbaste och kvickaste hjärnan, med en stor portion tur, ensam står kvar som segrare. Hänsynslöst utnyttjas deltagarna i spelen att mörda sina medtävlare, en efter en. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) har just överlevt två grymma Hungerspel och nu ska hon få andra uppgifter.
Filmen baseras på första halvan av den tredje och sista boken i trilogin som heter Mockingjay. Vi möter direkt fantastiska Katniss Everdeen, som kämpar mot sina mardrömmar efter allt som precis har inträffat.  Hon får också veta vad som hänt med Peeta Mellark (Josh Hutcherson), nämligen att han, tillsammans med två tidigare vinnarna, är fast i huvudstaden Capitol.

Katniss leder Panems distrikt i ett uppror mot den korrupta huvudstaden. Kriget eskalerar och Katniss måste bestämma sig för vem hon vågar lita på för att skydda sin familj och sina vänner. Vi blir relativt snabbt välkomnade till distrikt 13, där alla extremister samlats för att förbereda sig inför det stora upproret mot huvudstaden. I ledningen finns president Alma Coin, som spelas av fantastiska Julianne Moore. Katniss blir, efter många om och men, revolutionens ansikte utåt, deras Mockingjay. Genom olika PR-videos sprids revolutionens budskap.

Jag hade nöjet att dela detta bioäventyr med några av familjens ungdomar, som är stora entusiaster av The Hunger Games. Någon av dem sa; “filmen var så spännande, att jag ibland hade svårt att hantera händelserna. Jag fick påminna mig själv om, att detta bara är film, men det hjälpte inte mycket i biomörkret”. Jag håller med. Filmen är riktigt spännande, närgången och välgjord. Publiken var taggad och de klassiska visslingarna från olika hörn av salongen hördes före filmstarten.

Mina höga förväntningar, efter att ha läst böckerna, överträffades av de fantastiskt skådespeleriet. Det känns realistiskt, skarpt och den fängslande berättelsen är fylld av spänning, tragedi, kärlek och mardrömmar.

The Hunger Games, Mockingjay Part 1 får fyra starka filmögon av fem.
2014-11-24