Recension: The Dark

En välgjord skräckfilm med oväntad fördjupning till ett fascinerande drama

Regi och manus: Justin P. Lange
I rollerna: Nadia Alexander, Toby Nichols, Karl Markovics, Dan Beirne, m.fl.
Genre: skräck
Speltid: 95 min.
Land: Österrike
Språk: engelska
Premiär: 12 oktober 2018 i Österrike
Svensk premiär: Stockholm Film Festival 2018

The Dark handlar om odöda flickan Mina (Nadia Alexander) som håller till i en skog kallad Devil´s Den. Hon bekämpar alla som tränger sig på i hennes revir. Hon möter en blind pojke Alex (Toby Nichols) och de bygger upp en slags kamratrelation. Båda är offer för familjevåld och Mina vill skydda Alex i hans utsatthet.

Filmen har alla ingredienser för en traditionell skräckfilm, men handlingen öppnar långsamt till en oväntad, gripande berättelse som delvis förklarar vad som hänt, även om dramat inte lämnar genren helt. I tillbakablickar ser vi scener ur Minas tidigare liv och de övergreppen och sveken hon utsattes för. Så monstret Mina blir alltmer en traumatiserad tonårsflicka, men också en överlevare som är besatt av hämnd på vuxenvärlden. De klassiska skräckinslagen finns med, blodiga och skrämmande, men händelserna bistår dramat på sätt och vis, när det vänder till oväntat scenario.

Handlingen är spännande hela tiden och manus och regi av Justin P. Lange lyckas med att fascinera och inte stanna vid platta skräckschabloner, utan väcker andra känslor som medkänsla, trots allt.

Vi varnades före filmen som en riktig nagelbitare och öppningsscenerna är fasansfulla och överrumplande. Men sammantaget är filmen också en vacker och fängslande skildring, med en slags sensmoral, att goda gärningar belönas av högre krafter och vänder förbannelser till något befriande och mänskligt. En ond saga, med ett slags hopp ändå.

Nadia Alexander gör det mystiska, kusliga och farliga monstret Mina med den äran. Lika bra gestaltar hon den lidande, känsliga flickan som på sätt och vis får vår empati. Övriga roller är välspelade. Miljöerna är ett klassigt, läskigt skräckhus och en hotfull skog med ett ruskigt missfoster, men visar också det vanliga, vardagslivet på den amerikanska landsbygden.

En mörk och spännande film som håller vårt intresse vid liv och med oväntade överraskningar, så att vi lämnar biomörkret med känslan att ha sett en ovanligt bra, men förbryllande film. Det gör The Dark till en klart sevärd film som kan rekommenderas, inte enbart till skräcknördar, utan också till en publik som vill se ett engagerande filmdrama.

Det blir fyra filmögon av fem.
2018-11-20