Recension: The Broken Circle Breakdown

eye eye eye
TheBrokenCirkcleBreakdown
Veerle Baetens i The Broken Circle Breakdown.

Regi: Felix Van Groeningen
Manus: Johan Heldenbergh, Mieke Dobbels
Genre: Drama
Speltid: 111 min.
Skådespelare: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse m.fl.
Svensk biopremiär: 6 september 2013
Distributör: Njutafilms
Länk till Imdb

En lite mittemellan country-film.
Didier och Elise har den perfekta relationen med varandra. Han är en flamländsk cowboy och hon en entusiastisk tatuerare. Det lever tillsammans ute på landet och lyckan blir total när deras dotter Maybelle kommer till världen. Men allt förändras dagen då Maybelle blir diagnostiserad med cancer och lyckan byts ut mot rädsla, oro och sorg.

Bland hundratals, om inte tusentals filmer, som färdigställs varje dag kan det vara svårt att sticka ut med en dramafilm. Klyschorna blir allt fler, konventionerna allt tydligare och berättelserna allt mer schablonartade. Och tyvärr hamnar The Broken Circle Breakdown lite någonstans mitt emellan. Inte för att den är dålig eller nödvändigtvis konventionell, men kanske för att denna typ av drama har setts så många gånger. Det krävs något riktigt nyskapande för att det ska hålla hela vägen.

Skådespelarna Veerle Baetens och Johan Heldenbergh levererar några av de bästa rollprestationer jag sett på länge och för att inte tala om Nell Cattrysse som spelar deras dotter. Med i övrigt håller inte filmen samma nivå. Övertydliga metaforer och symboler tar stor plats i filmen och som inte bidrar till någon relevant fördjupning.

Det som gör mig mest besviken är filmens rytm och klimax. När konflikten ska vara som djupast och spänningen som störst känns det plötsligt som att filmen byter spår och går från klassiskt drama till något som påminner om en David Lynch-film. Onödiga inslag och stilgrepp skapar sidospår, som hindrar att kärnhistorien kan blomma. Till sist känner jag mig så gott som apatisk för filmens handling och slut.

Men The Broken Circle Breakdown har sina ljusglimtar. Utöver fantastisk casting får vi uppleva bra musik, underbara miljöer och en lagom spellängd. Som den stora country-fantasten jag är, så fångas jag av musikens härliga to

Filmen är inte någon katastrof, men den bryter inte ny mark. Den är inte unik, men långt från medelmåttig. The Broken Circle Breakdown är en film som man kanske minns utan att riktigt veta varför och vad som gjorde intry

The Broken Circle Breakdown får tre filmögon.
2013-09-05
Hampus

Hampus Wåhlin