Recension: Take this Waltz

eye eye
takeThis Waltz
Seth Rogen som Lou Rubin och Michelle Williams som Margot i Take This Waltz

Regi och manus: Sarah Polley
Land: Kanada, USA
Längd: 116 min.
Filmkategori: Drama, romantik
Premiär: 13 juni 2012
Distribution: Nonstop Entertainment
Länk till Imdb

Segt triangeldrama om omognad och drifter.
Margot (Michelle Williams) är gift med den snälle, men ordfattige kokboksförfattaren Lou (Seth Rogen). Hon är intellektuellt och sexuellt frustrerad och möter den mystiske grannen och konstnären Daniel (Luke Kirby), som är verbal, snygg och tar henne med storm.

Titeln är hämtad från Leonard Cohens sång “Take this waltz. It´s yours now”. Filmen är gott hantverk och aktörer och regissör rutinerade i att gestalta dramat om kvinnan som väljer mellan två män. Temat är klassiskt och filmmakaren tar god tid på sig att berätta sin ganska banala historia. Söta, blonda Margot har inga barn och inget jobb och har all tid i världen för att umgås med sina känslor. Hon stirrar outgrundligt in i ugnen, där hennes muffins gräddas, och går ledsen och barfota omkring i olika flickklänningar för att uttrycka någon slags existentiell ensamhet.

Filmens sega tempo och Margot puerila besvikelser blir bara irriterande. Sarah Polley vill göra en höna av en fjäder i sin strävan att vända trivialitet till filmkonst. Trots symboliska bilder, där det gifta paret sitter på var sin sida om en glasruta och försöker kommunicera, så stannar berättelsen på ytan. När Margot fått knulla av sig ordentligt i olika ställningar med sin attraktive nabo och ibland med gäster i sängen, sitter hon lika uttråkad i TV-soffan igen och tar första chans att få besöka sin svikne make.

Michelle Williams är en ambitiös och duktig aktris. Hon hade den kvinnliga huvudrollen i Lukas Moodyssons relationsdrama Mammut från 2009, som med tårögda barn och talande blickar skulle förmedla oss djup och mening, men som dalade snabbt till en enahanda DVD på butikshyllan.

Två filmögon för en pretentiös film med duktiga aktörer i en banal historia.

20120426
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling