Recension: Tavlan

eye eye eye eye

tavlan

Regi: Jean-François Laguionie
Manus: Jean-François Laguionie och Anik Leray
Längd: 76 min.
Biopremiär: 7 december 2012
DVD-premiär: 27 mars 2013
Filmkategori: Animerad film.
Land: Frankrike
Distributör: Njutafilms
Länk till Imdb

Färgrik film om allas lika rätt till ett värdigt liv.
I en tavla, som målades för länge sedan, styr de Kompletta figurerna över de Inkompletta figurerna och även över Kludden, som är skisserna. De Kompletta lever i ett palats. De Inkompletta och Kludden lever i trädgården med hopp om att Konstnären i framtiden ska återvända och fullborda dem, så ett jämlikt samhälle skapas, där alla har lika värde.

Tavlan är en fantasifull, animerad film, som kan ses både av barn och vuxna. Filmen är en fröjd också för konstälskare, eftersom man ser glimtar av kända konstnärers verk, som av Moebius, Chagall, Monet, Turner, Cezanne, Picasso och Gauguin.

Historien flyter bra och dess budskap, allas lika värde, är ledmotivet i filmen. Figurernas resor och sökande efter Konstnären kantas av olika strapatser, där positiva värden som kärlek, vänskap, nyfikenhet, hjälpsamhet, fred, respekt och ansvarstagande rullas fram, utan att filmen därför blir moralisk.

Slutet på filmen är kanske lite krystat och man kunde förmodligen strukit den delen utan problem.Filmen är dubbad och de svenska rösterna är trovärdiga och är korrekt synkade.

Tavlan får fyra filmögon och är en fin, roande och fantasieggande film för alla åldrar.

2012-11-13
AlbertHerranz

Albert Herranz