Recension: Snabba Cash – Livet Deluxe

eye eye eye eye   

snabbacash
Marias Varela i Snabba Cash – Livet deluxe.

Regi: Jens Jonsson
Skådespelare: Joel Kinnaman, Matias Varela, Martin Wallström, Malin Buska, Dejan Cukic
Manus: Maria Karlsson och Jens Jonsson. Fritt efter Jens Lapidus bok Snabba cash-Livet deluxe
Genre: Action, drama
Speltid: 127 min
Censur: 15 år
Land: Sverige
Sverigepremiär: 30 augusti 2013
Distributör: Nordisk Film
Länk till Imdb

Mer psykologi än pistoler i den bästa av Snabba Cash-trilogin.
Snabba Cash – Livet deluxe är den tredje och sista filmen i den framgångsrika Snabba Cash-trilogin. Normalt sett så skiljer sig filmerna i en trilogi åt, handlingsmässigt så väl som kvalitetsmässigt. Allt som oftast så brukar kvalitén bli sämre för varje film. Trilogins tredje regissör, Jens Jonsson, har gjort ett kanonjobb då den avslutande filmen faktiskt är den bästa i trilogin.

Johan ”JW” Westlund (Joel Kinnaman) är i landsflykt och undersöker fortfarande vad som hände hans försvunna syster. Han är otroligt viktig för filmen, men är ändå inte med så mycket som i de tidigare filmerna där han hade huvudrollen. Snabba Cash-Livet deluxe är i stället Jorges (Matias Varela) film. Jorge ska göra en sista stöt, som det brukar heta, och vi får följa med i de minutiösa förberedelserna inför vad som ska bli Sveriges största värdetransportrån genom tiderna.

Där svenska filmer ofta tappar trovärdighet i dåligt skrivna manus och krystade dialoger så är Livet deluxe raka motsatsen. Allt känns äkta och skådespelarprestationerna är så bra, speciellt Matias Varela. Det känns nästan som om man själv är med och planerar rånet. Rånet skildras med skickligt kamerarbete som påminner om den hyllade krigsscenen i Rebellion från 2011 av och med Mathieu Kassovitz.

I en annan del av stan står Radovan (Dejan Cukic) och hans dotter Natalie (Malin Buska) mitt i en växande maktkamp inom den serbiska maffian. Radovan fruktar för sitt liv och Natalie vet inte vad hon ska göra med sitt liv. Polisinfiltratören Martin Hägerström (Martin Wallström) lyckas ta sig hela vägen in i deras liv.

Det som skiljer Snabba Cash – Livet deluxe från många andra svenska actionfilmer är, att man för en gångs skull inte följer en polishjältes liv. Istället följer vi förortsgangsterns och maffiabossens tillvaro. Hur deras liv ser ut, vad det är som driver dem och vad som plågar dem. Livet Deluxe har mycket action, men mera psykologi än pistoler. Mer av Gudfadern och Heat än av Wallander och Beck.

Snabba Cash – Livet deluxe belönas med fyra filmögon.
2013-08 20
MartinBild 

Martin Bild