Recension: Post Tenebras Lux

eye eye eye eye    

postt

Regi och manus: Carlos Reygadas
Genre: Drama
Speltid: 120 min.
Land: Mexiko, Frankrike
Skådespelare: Adolfo Jiménez Castro, Nathalia Acevedo, Willebaldo Torres, Rut Reygadas, Eleazar Reygadas Biopremiär: 30 augusti 2013
Distributör: Njutafilms
Länk till Imdb

Ljus efter mörker.
I Post Tenebras Lux möter vi en familj ute på den Mexikanska landsbygden vars värld är splittrad. Familjemedlemmarna genomgår ett flertal moment och känsloförlopp i vad vet vi inte och inte heller om det är verklighet eller dröm.

Post Tenebras Lux betyder ”Ljus efter mörker” på latin och regissören Carlos Reygadas vann pris under festivalen i Cannes år 2012 i kategori Best Director Award. Filmen är semi-autobiografisk då scener från England, Spanien och Belgien tilläggs utöver Mexico, vilket alla är länder där Reygadas har bott. Han har själv beskrivit filmen och dess stil som en liknelse till expressionistisk konst.

Filmen är utan tvekan en visuell upplevelse, där inte bara varje scen talar till en, utan även varje inramning. Cinematografin är föga simpel teknikmässigt trots effekter, men i sitt sammanhang och stilistiska val tätt inpå fascinerande. Som publik sveps man in i ett unikt stämningsläge och blir fråntagen skydd mot brutala aktioner och skoningslösa skeenden.

Post Tenebras Lux har både blivit risad och rosad i media, men oavsett åsikt är detta en nyskapande film som bör ses av alla med ett intresse av film och dess kultur. Filmen kan också betraktas som ett pussel där bitarna inte länkas samman. Scenerna bör avnjutas och kännas – inte ifrågasättas för mycket eller överanalyseras.

Filmen får fem filmögon.
2013-08-15
Beata

Beata Rapp