Recension: Kick Ass 2

eye eye
kickass2

Originaltitel: Kick-Ass 2
Regi:  Jeff Wadlow
Manus: Jeff Wadlow
Land: USA
Speltid: 103 minuter
Sverigepremiär: 16 augusti, 2013
Skådespelare: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Jim Carrey.
Länk till Imdb

 

Småkul men mest gammal skåpmat utan nya grepp
I den första Kick-Ass-filmen fick vi stifta bekantskap med Hit-Girl/Mindy (Chloë Grace Moretz), som trots sin ringa ålder redan var en superhjälte, och Kick-Ass/Dave (Aaron Taylor-Johnson) som trots sina brister försökte att bli en superhjälte. Filmen drev med det överdrivna i de traditionella superhjältefilmerna och belyste genom Kick-Ass hur det faktiskt skulle se ut om en vanlig medborgare bestämde sig för att ta lagen i egna händer. Den elvaåriga Hit-Girl spöade upp kriminella på löpande band och svor som en sjöman.

Kick-Ass 2 utspelar sig tre år efter den första filmen. Hit-Girl har lovat sin förmyndare att lägga hjältekarriären på hyllan och försöka leva som en vanlig tonåring med alla dess problem. Kick-Ass å andra sidan vill fortsätta bekämpa brottslighet och söker sig till en nybildad grupp superhjältar med en ledare vid namn Stars and Stripes (Jim Carrey). Den tredje parallella historien i filmen tillhör Red Mist/Chris (Christopher Mintz-Plasse) som döpt om sig till Motherfucker och använder sig av sin fars arv för att bli världens största superskurk.

Hit-Girls ambitioner, att passa in som amerikansk tonåring, är väldigt underhållande och det skildras bättre än i många college-filmer, om än med en löjlig slutscen. Att Hit-Girl har blivit äldre förtar mycket av det som gjorde henne speciell i den första filmen. Det är inte lika roligt för publiken att se en tonåring slåss och svära som det var att se en söt liten tjej göra det. Kick-Ass tränar hårt för att bli en riktig superhjälte och han träder in i det klassiska superhjältemantrat; vem är jag? Jim Carrey lockar inte till många skratt under sin korta tid i filmen. Han gör en blek roll som ligans ledare. Filmens behållning är Motherfuckers resa från en nörd till en superskurk med målet att döda Kick-Ass.

Som förväntat av en uppföljare, så är det svårt att vara lika nyskapande som den första filmen, som chockade publiken med sitt lite oväntade ultravåld. När man ser liknande scener i Kick-Ass 2 känns det istället som gammal skåpmat och inte som något nytt och spännande. Kick-Ass 2 har många roliga, våldsamma och överraskande scener men det är långt ifrån första filmens nivå. Det är en film värd att ses om man gillade ettan, men det är ingen film som är värd att minnas.

Kick-Ass 2 belönas med två starka filmögon i betyg.
2013-08-12
MartinBild

Martin Bild