Recension: Paranoia

eye eye
paranoia

Harrison Ford och LIam Hemsworth i Paranoia.

Regi: Robert Luketic
Skådespelare: Liam Hemsworth, Harrison Ford, Gary Oldman, Amber Heard, Richard Dreyfuss.
Manus: Jason Hall och Barry Levy efter boken med samma namn av Joseph Finder
Genre: Thriller, drama
Speltid: 105 min
Censur: 15 år
Land: USA, Frankrike
Sverigepremiär: 4 september 2013
Länk till Imdb

 

Förutsägbar och traditionell thriller utan egen själ.
Efter att tidigare ha regisserat kärlekskomedier som Legally Blonde från 2001 och The Ugly Truth från 2009 byter Robert Luketic nu spår och regisserar här en spionthriller. Liam Hemsworth (Hunger Games) spelar Adam Cassidy, en ung man som arbetar på ett framgångsrikt företag. Han får en dag ett nytt jobb, som innebär att han måste spionera på ett annat företag. Adam Cassidy står nu mitt i mellan två hänsynslösa chefer, som spelas av Harrison Ford och Gary Oldman. Cassidy inser snart att han är övervakad och att hans eget liv är i fara.

 

Paranoia följer den traditionella Hollywood-dramaturgin och Luketic ger publiken det som förväntas dvs. en film som är väldigt mycket mellanmjölk. Filmen har sina spännande stunder, men det hela blir ambivalent då man samtidigt vet vad som kommer att ske. Men i stunden är det dock spännande. Paranoia bidrar inte till något nytt. Överraskningsmomenten, som är vitala för filmen, blir lidande, då man vet vad som kommer att hände innan det händer.

 

Liam Hemsworth gör bra ifrån sig, när han nu fått chansen att har huvudrollen en stor film. Han är en duglig och vacker skådespelare men saknar tyvärr rätt utstrålning som behövs för att ha en ledande roll i en stor produktion som Paranoia. Gary Oldman är som vanligt bra och för Harrison Ford är Paranoia bara ännu en dag på jobbet.

Självklart så har även Paranoia en kärlekshistoria. Cassidy faller för Emma Jennings (Amber Heard) som även hon jobbar på företaget. Det är en kärlekshistoria som följer mallen. Det enda positiva är att Amber Heard får chansen att agera seriöst och utan att behöva vara lättklädd som i sina tidigare filmer. Förhoppningsvis kan hon nu lämna de rollerna bakom sig.

 

Paranoia belönas med två filmögon.

2013-08-13
PerMartinBild

Martin Bild