Recension: Red 2

 eye eye

red2

Regi: Dean Parisot
Manus: Jon Hoeber, Erich Hoeber m.fl.
Genre: Action, komedi
Skådespelare: Bruce Willis, John Malkovich, Anthony Hopkins m.fl.
Längd: 116 min
Åldersgräns: Från 11 år
Land: USA
Biopremiär: 16 augusti 2013
Distributör: Nordisk Film
Länk till Imdb

Underhållande actionkomedi trots flera brister
RED 2 tar vid inte långt efter RED 1:s slut. Den f.d. CIA-agenten Frank Moses (Bruce Willis) lever ett lugnt liv tillsammans med sin partner Sarah (Mary-Louise Parker). Det dröjer dock inte länge innan han återigen blir jagad av hemliga agenter och yrkesmördare, samtidigt som han måste hitta ett hemligt massförstörelsevapen innan det hamnar i orätta händer.

Handlingen är sannerligen inte filmens starka sida. Det är en uppföljare av typ modellen “samma sak en gång till”. I likhet med föregångaren kommer nya avslöjanden alltför ofta. Det blir inte bättre av att hälften av karaktärerna byter sida minst en gång var. Goda visar vara onda och vice versa med jämna mellanrum.

Nivån på skådespeleriet varierar kraftigt. Willis tar aldrig sin roll för seriöst. Han har alltid glimten i ögat. Övriga i skådespelarensemblen framstår som rent fåniga, särskilt den ständigt överspelande Mary-Louise Parker. Det är för övrigt ett mysterium hur en mästerlig skådespelare som John Malkovich kunde övertalas att spela den löjlige f.d. agenten Marvin.

Allt detta kan man ändå ha överseende med, till viss grad. Storyn och skådespeleriet fungerar trots allt bara som ursäkter för en stor mängd hjärndöd men dock lite underhållande action. RED 2 skall inte tas för seriöst, det är en actionfilm av gammal modell. Eldstrider och handgemäng i helbild och relativt långa tagningar för tankarna till 90-talet, tiden innan Paul Greengrass med flera gjorde det modernt med skakigt foto och snabb klippning. Regissören Dean Parisot vågar dock inte avvika alltför mycket från normen. Det finns ett och annat slagsmål med diverse konventionsbrott och desorienterande, ostadiga närbilder, men man är fortfarande ljusår från t.ex. Bourne-filmerna.

Red 2 är, på ett sätt, ett trevligt avbrott från alla Bourne-kopior som översvämmar genren nuförtiden, och får därför två filmögon.

2013-08-13
MartinRicksand

Martin Ricksand