Recension: Elysium

eye eye eye eye
Elysium
Matt Demon som Max i Elysium.

Regi och manus: Neil Blomkamp
Skådespelare: Matt Damon, Jodie Foster, Wagner Moura, Sharito Copley m.fl.
Spellängd: 109 min.
Filmkategori: Science Fiction, action, drama
Land: USA
Åldersgräns: 15 år
Biopremiär: 9 augusti 2013
DVD-premiär: 27 december 2013
Distributör: UIP
Länk till Imdb

Spännande dystopi med klassik hjältesaga.
Året är 2154. Jorden är överbefolkad. Människorna delas i två klasser: de som lever på den överexploaterade planeten jorden och de som bor på rymdstationen Elysium, som är ett vetenskapligt paradis. Där finns varken fattigdom eller sociala bekymmer. Sjukdomar som på jorden innebär döden kräver här bara en enkel behandling. För att upprätthålla den höga levnadsstandarden blir Elysiums försvarsminister Delacourt (Jodie Foster) tvungen att använda alla lagliga och olagliga medel.

På jorden lever den f.d. kriminella Max (Matt Damon) ett grått liv ända tills en olyckshändelse i fabriken där han jobbar omkullkastar alla hans förväntningar och avgör jordens framtid. Max försöker erövra Elysiums rikedomar och Elysium försvarar med all sin kraft ensamrätten till Iduns äpplen.

Neil Blomkamp, liksom i hans debutfilm District 9 från 2009, berättar om vår samtid genom den här dystopin vars handling är lagd i en nära framtid. Elysium försvarar sina privilegier, nekar dela med sig sina vetenskapliga framsteg och lever sött på jordens kuvade befolkning. Det kan lätt ses som en metafor för situationen mellan jordens i-länder och u-länder.

Filmen är intressant. Trots att det finns olika emotionella moment i filmen, som stegras spänningen gradvis och håller åskådaren i sitt grepp. Vissa scener är lite väl våldsamma och att det blir mycket slagsmål mellan Max och hans antagonist, den hemlige agenten Kruger, mästerligt spelat av Sharito Copley. Jodie Foster är korrekt i sin roll som den kuppbenägna Delacourt och i stort sätt är alla skådespelare trovärdiga i sina roller.

Blomkamp har haft tillgång till en större filmbudget än för debutfilmen District 9. Man kan konstatera att han använder den på ett lagom sätt, utan att berusa sig i FX-träsket som ibland brukar bli fallet.

Jag ger filmen fyra filmögon, speciellt för Copleys roll som Kruger.
2013-08-07
AlbertHerranz

Albert Herranz