Recension: Super 8

eye eye eye

super8

 

Regi och producent: Jeffrey Jacob Abrams
Speltid: 112 min.
Premiär: 17 juni 2011
Genre: Sci-fi, thriller
Visningsålder: från 11 år
Distributör: United International Pictures
Spännande om rymdmonster och tonårsgäng

Det är 1970-tal och ett gäng tonåringar spelar in zombiefilmer på super 8 i en småstad i Ohio. En natt, när de filmar på en gammal tågstation, blir de vittne till hur en bil kör upp på rälsen och medvetet kolliderar med ett passerande tåg. Kraschen blir katastrofal, men både ungdomarna och bilföraren överlever. Snart vimlar det av militärer på platsen. Tonåringarna smiter iväg och ser sedan på sin super 8 film att ett rymdmonster flytt från en av tågvagnarna. Snart börjar människor och djur försvinna i staden. Bilar och hus demoleras och krigsmakten evakuerar invånarna. Jakten på rymdvarelsen har börjat och ungdomarna ger sig modigt in i äventyret. Slutet blir som förväntat. Tonåringarna löser problemet, när vuxenvärlden trasslat in sig i prestige och övervåld.

Super 8 är en populärfilmproduktion i rakt nedstigande led från klassikerna E.T., Jurassic Park, Star Wars, Harry Potter och Alien. Men så är också Steven Spiegelberg medproducent i filmen Super 8 och J.J. Abrams håller på att axla Spiegelbergs mantel i filmgenren. Filmen är tekniskt skickligt gjord, men håller hela tiden kontakt med mänskliga känslor och relationer. Vi känner igen ingredienserna från många liknande produktioner, som den ensamme sheriffen med olycklig tonårsson, som är kär i skolans sötaste tjej. Det ostyriga, brokiga kamratgänget, de idiothårda militärerna, småstadsskräcken och det farliga, men kontaktbara monstret. Igenkännandet är både trivsamt och lite tjatigt. Men liksom barn älskar vi sagorepriser och blir engagerade, även om vi vet slutet. Filmsagan fungerar för alla åldrar. Det är både spännande, roligt och känslosamt. Våldsavsnitten är måttligt grymma och barnskådespelarna charmiga och duktiga.

Det känns bra att framförallt barnskådespelarna är okända. Stjärnglans med celebrities kan annars skymma filmberättelser.

Femtonårige Joel Courtney debuterar i huvudrollen som Joe Lamb och övertygar med sin närvaro och karisma. Sheriffpappan Jackson Lamb, som spelas rutinerat av Kyle Chandler, sörjer sin förolyckade fru, men tvingas ta ett jätteansvar för att rädda staden och sin son Joe. Barnskådespelarna är charmiga och roliga. Filmfoto, grafik, regi, ljud och musik bildar en fungerande helhet för filmäventyret Super 8, som kan bli sommarens filmupplevelse för familjen, om än inte för de allra minsta. Filmen får dock inte full pott, mest för att filmtemat är ganska slitet, rollkaraktärerna överlag stereotypa och handlingen förutsägbar. Slutscenerna är besvärande sentimentala.

Tre starka filmögon för en spännande film med humor, bra tempo och härlig berättariver.

Jan-Eje Ferling