Recension: Sune-Uppdrag: Midsommar

Trevlig familjefilm med humor och bra skådespelare
eye3
Regi: Eland Beskow
Manus: Thobias Hoffmén, Sören Olsson, Elis Gerdt, Tea Stjärne, Göran Ragnerstam, Sanna Sundqvist m.fl.
Genre: familj
Språk: svenska
Ålder: barntillåten
Land: Sverige
Speltid: 85 min.
Svensk biopremiär: 11 juni 2021
Distributör: Nordisk Film

Sune (Elis Gerdt) och hans tokiga familj är tillbaka i en ny sprudlande familjefilm. Midsommar ligger runt hörnet och alla ska åka till faster Huldas stuga för att spendera högtiden där. När Sophie (Lily Wahlsteen) gör slut precis innan resan raseras Sunes framtidsdrömmar och hans uppdrag för midsommar blir att vinna tillbaka Sophie. På sommarstället träffar han den tuffa tjejen Alex (Eyla Welderström) som bor i den lilla byn. Tillsammans med sin nyfunna vän och med sin lillebror Håkan (Baxter Renman) utför Sune det ena drastiska försöket efter det andra för att bli tillsammans med Sophie. Men det är inte bara Sune som har problem med kärleken. Pappa Rudolf (Fredrik Hallgren) och mamma Karin (Sissela Benn) har även de en fnurra på tråden och missförstånd leder till misstankar om skilsmässa.

Vad som skulle bli en mysig semester blir i stället några problematiska och röriga dagar ute i den somriga idyllen på landet. Karin sätter snabbt ”Små grodorna” i halsen när familjen Andersson nås av beskedet att midsommarfiranden i byn är strängt förbjudet och Karin gör därmed allt hon kan för att få igenom det härliga firandet hon drömt om.

De som har sett tidigare filmer om Sune och hans familj lär inte bli besvikna. Alla karaktärerna känns igen och skådespelarna är som klippt och skurna i sina roller. Filmen drivs framåt av den unga skådespelaren Elis Gerdt som är perfekt i rollen som den obotlige romantikern Sune. Särskilt Sissela Benn (Karin) lyser med sin komiska tajming och hon och Fredrik Hallgren (Rudolf) har ett fint samspel. Även skådespelaren Olle Sarri bidrar med humor och karaktär i en välkomnade biroll.

Sune – Uppdrag: Midsommar är en film jag är övertygad om att många barn och föräldrar kommer att uppskatta och finna glädje i. De förväntningar som ligger kring midsommar skapar hög igenkänning och många skratt. Tack vare fina skådespelarprestationer, ett trevligt manus och god regi av Erland Beskow är det en familjefilm som är värd att samlas framför i sommar.

Filmen får tre av fem filmögon.
2021-06-11