Recension: Minari

Vacker, välgjord film med lysande aktörer
eye5
Regi och manus: Lee Isaac Chung
Medverkande: Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim m.fl.
Genre: drama
Speltid: 115 min.
Svensk biopremiär: 11 juni 2021
Distributör: Scanbox Entertainment

Familjen Yi anländer till sitt nya lanthem i staten Arkensa efter att ha spenderat över tio år i Kalifornien där de har varit bosatta sedan de immigrerade från Sydkorea. Jacob (Steven Yeun) familjens patriark, drömmer om att ha en egen gård där han kan odla och sälja koreansk frukt och grönsaker. Väldigt snart börjar spänningar stiga inom familjen då inte alla känner att de haft något att säga till om när det kommit till denna miljö och livsstils ombyte. Kommer familjen att överleva Jacobs försökt till den amerikanska drömmen?

Detta låter kanske inte som den mest originella storyn. Vi har alla sett filmer om den amerikanska drömmen. Om hur någon jobba sig upp till toppen från botten. Det här temat hittar vi i allt från Rocky till The Social Network och hundratals filmer däremellan. Men som med det mesta, det handlar inte så mycket om sagan i sig utan mer hur man berättar den. Här sticker Minari ut från mängden genom att ge oss en rå och ärlig titt in i en kultur som vi som en västerländsk filmpublik kanske aldrig har sett, i alla fall inte representerad på det här sättet. Trots allt detta så handlar filmen i grund och botten om den universella kampen en familj går igenom för att hålla ihop.

Regisserad av Lee Isaac Chung, Minari är delvis baserad på hans egna liv. Det märks i hur mycket uppmärksamhet har gets till varenda liten detalj.  Man känner kärleken till projektet blöda igenom varje bild. Lachlan Milne (Strange Things 2019-2021) för filmfotot och det är exceptionellt.

Alla skådespelare i den här filmen, från barnen till vuxna är fantastiska. Steven Yeun Oscarsnominerades för sin insats som Jacob. Men det är Yuh-Jung Youn som Mormor Soonja, som stjäl hela filmen. Redan en legend i sitt hemland Korea, Yuh-Jung vann hela USAs hjärtan och Oscar för bästa insats av en skådespelerska i en stödjande roll med den här filmen. Och jag tror inte att någon kommer lämna den här filmen utan att helt ha fallit för David (Alan S Kim), Jacob och Monicas 6-årige son som fötts med hjärtproblem.

Jag vill inte säga allt för mycket då det här är en film som bör upplevas utan att man vet allt för mycket om vad som kommer hända. Minari är en av de vackraste filmerna jag sett på länge och jag kan inte rekommendera den nog.

Minari blev nominerad för 6 stycken Oscars vid Oscarsgalan 2021. Bästa Film. Bästa regissör. Bästa musik. Bästa skådespelare i en huvudroll. Bästa skådespelerska i en stödjande roll och bästa originalmanus.
Fem filmögon av fem.
2021-06-10