Recension: Cruella

Kvick, rolig där Disney gör Cruella från monstruös mördare till relaterbar rebell
eye3
Regi: Craig Gillespie
Manus: Dana Fox, Tony McNamara m.fl.
Medverkande: Emma Stone, Emma Thompson, Mark Strong, Paul Walter Hauser, Emily Beecham m.fl.
Genre: Drama, komedi
Land: USA
Speltid: 133 min.
Svensk biopremiär: 28 maj 2021
Distributör: Disney Motion Pictures

Cruella är en live-actionfilm som ska föreställa föregångaren till Disneyfilmen ”101 Dalmatiner” som släpptes första gången 1961.

I denna version, får vi följa Estella/Cruella (Emma Stone) när hon är ung och vidare genom hennes uppväxt och hur hon sedan formar sitt alter ego Cruella de Vil. Regin står Craig Gillespie för och manuset är skrivet av Dana Fox samt Tony McNamara. 

Jag har svårt att föreställa mig att yngre barn skulle uppskatta denna film lika mycket som de tidigare filmatiseringarna, då Gillespie verkar ha riktat sig till en vuxen publik med en mörkare adaption av filmen. Kostymerna är spektakulära, och musiken som är komponerad av Nicholas Britell ger storyn attityd, som lyfter filmupplevelsen.

Emma Thompson som Baronessan tillsammans med Emma Stone som Cruella blir dem två som bär filmen, båda gör utmärkta gestaltningar av sina respektive karaktärer.

En intressant anekdot är att Glenn Close, som tidigare spelat Cruella De Vil i filmerna 101 Dalmatiner (1996) och 102 Dalmatiner (2000), har varit med och producerat denna version. Cruella har varit i produktion ända sedan 2013 och är en film som många väntat på och nu har den äntligen premiär på bio och Premier Access på Disney+.

Cruella är kvick, minnesvärd och stundtals rolig med många överraskningar så den får hela tre filmögon av mig.
2021-05-28