Recension: Stulna blickar

Ett udda relationsdrama med thrillereffekt
Regi: Lorenzo Vigas
Manus: Lorenzo Vigas, baserad på en historia av Guillermo Arriago
Foto: Sergio Armstrong
Klippning: Isabella Monteiro de Castro
Medverkande: Alfredo Castro, Luis Silva, Jerico Montilla
Genre: Drama, psykologisk thriller
Längd: 93 minuter
Land och år: Venezuela 2015  
Distribution: NonStop Entertainment
Svensk premiär: den 26 augusti 2016

”Stulna blickar” belönades med guldlejonet i Venedig 2015. Filmen blev den första från Venezuela att vinna detta prestigefyllda pris. Med filmer som ”Express Kidnapping (2005), ”Brother” (2010) och ”Bad Hair” (2013) har Venezuela som filmland rönt internationell uppmärksamhet på senare år. De flesta filmer har tyvärr aldrig nått svensk biopublik men beskrivs förmedla intressanta bilder av den sociala verklighet som är dagens Venezuela.

Den sociala skärpan står tydligt också att finna i regissören Lorenzo Vigas första långfilm ”Stulna blickar”. Hans bakgrund i dokumentärfilm är tydlig. ”Stulna blickar” är en modig och välspelad film på temat queer som med psykologisk blick skildrar ett udda relationsdrama i Caracas.

Regissören, som också står för manuset, låter filmens intrig utvecklas så långsamt och ordknappt att trådarna binds ihop först i filmens slutskede. Då framstår filmen också som en intelligent psykologisk thriller, fast utan sedvanliga thrillereffekter.

Filmens huvudperson, den beröringsrädde, lågmälde tandteknikern Armando, (Alfredo Castro), är så otydlig i sin framtoning att han lätt blir ett med de gråa slumkvarteren i Caracas där han spanar efter unga män. Diskret erbjuder han en bunt sedlar till den som mot pengar vill posera för honom i hans våning.

I bussen raggar Armado en dag upp den hårdföre och småkriminelle Elder (Luis Silva). Armado och Elder är varandras motsatser. Där Armado står för medelålder, medelklass och dras till män representerar Elder ungdom, underklass och visar tecken på homofobi. Men det finns något, förutom Armados pengar, som förenar de två männen. Båda visar sig ha ett komplicerat, i filmen oklart tecknat förhållande till sina fäder.

Med tiden utvecklas Armados och Elders relation. Styrkeförhållandet dem emellan böljar fram och tillbaka. Vem som utnyttjar och vem som utnyttjas framstår under lång tid som oklart. Även denna fråga får sitt svar i filmens slutskede.
Vissa kommer att reagera negativt på det långsamma tempot och det ordknappa manuset liksom de många utdragna scenerna i ¨Stulna blickar¨. Andra kan som jag uppleva detta sätt att berätta väl anpassat till vad filmens historia kräver.

Det blir fyra filmögon av fem för ”Stulna blickar”
2016-08-22