Recension: Snabba Cash II

eye eye eyeeye

snabbacashII
Fares Fares i Snabba Cash II.

Regi: Babak Najafi
Manus: Peter Birro, Maria Karlsson m.fl.
Filmkategori: Action, drama
Längd: 99 min.
Land: Sverige
Från ålder: 15 år
Premiär: 17 augusti 2012
Distribution: Nordisk Film
Länk: Imdb

Våldsamt, välgjort om girighet och revansch.
Johan JW (Joel Kinnaman) bedöms vara återanpassad, när han lämnar fängelset efter tre års internering. När han upptäcker, att hans bäste vän och affärspartner svikit honom i ett gemensamt dataprojekt, dras Johan igen motvilligt in i den undre världens skoningslösa jakt på pengar och hämnd.

Snabba Cash II har höjt tempot i jämförelse med ettan. Den är brutalare, men också mera känslosam. Svikna lojaliteter och familjekonflikter trasar sönder relationer och de sista resterna av god vilja och moral. Hot och hämnd driver aktörerna i den undre världen hur långt som helst för att nå sina mål.

Filmen skildrar nästan enbart uppgörelserna och figurerna i den kriminella världen. Deras familjer är maktlösa, när anhöriga tvingas välja svek och brott före släkttraditioner och trohet. Polisen är osynlig liksom deras efterarbete för att utreda de blodiga uppgörelserna. Vi befinner oss hela tiden hos brottslingarnas klaner och i deras skoningslösa aktioner.

Svensk films actionproduktioner når här internationell standard och redan Snabba Cash imponerade på Hollywood, som tog till sig Joel Kinnaman och regissören Daniel Espinosa. Vi kan producera, inte bara lågbudgetfilmer som svaga kopior på amerikansk actiondramer, utan nu även actionfilmer med egen profil och helhet i skildring av miljöer och karaktärer.

Castingen imponerar med sitt galleri av duktiga skådespelare, som både i utseende och i agerande gestaltar hårdföra, drivna skurkar. Betänksamt är dock att bara Johan är blond och blåögd. Övriga aktörer är mörka män med brytning och med rötter i forna Jugoslavien eller däromkring. Om det stämmer med verkligheten är det anmärkningsvärt och om det är bara är fiktion upprörande att skildra det så.

Regissören Babak Najafi håller stramt i tyglarna och tillsammans med filmfotografen Aril Wretblad håller de visuellt och i handling skickligt ihop dramat. Musiken av Jon Ekstrand är mästerlig i sammanhanget och förstärker filmens puls och spänning. Peter Birros manus är mer än god standard och bygger på Jens Lapidus böcker Snabba Cash och Aldrig fucka upp. Filmens slut öppnar för den planerade trilogin.

Fyra filmögon för ett spännande actiondrama med utmärkt regi, bra casting och superb musik.
2012-08-14
Hampus

Hampus Wåhlin