Recension: Små citroner gula

eye eye eye

Småcitroner
Rakel Wärmländer som Agnes i Små citroner gula.

Regi: Teresa Fabik
Manus: Lars Vasa Johansson m.fl.
Land: Sverige
Genre: Komedi, romantik
Filmfoto: Anders Bohman
Skådespelare: Rakel Wärmländer, Josephine Bornebusch, Sverrir Gudnason, Tomas von Brömssen m.fl.
Spellängd: 99 min
Åldersgräns: 7 år
Biopremiär: 20 februari 2013
DVD-premiär: 26 juni 2013
Distributör: Nordisk Film
Länk till IMDB

Intressant filmatiseringen av spretig bok, men som tyvärr tappar fart och trovärdighet.
På en och samma dag blir Agnes (Rakel Wärmländer) dumpad av sin pojkvän och uppsagd från drömjobbet på stans mest prestigefyllda restaurang. Men hon ger inte upp, utan börjar på ny kula och blir delägare när en vän öppnar en egen restaurang. Affärerna går trögt, men Agnes kan få fart på dem, om hon lyckas charma en viss bekant.

Alla, liksom undertecknad, som har läst den litterära förlagan för att kunna beklaga sig över filmatiseringen av boken får förmodligen, liksom jag, en positiv överraskning. Filmen är faktiskt bättre, mycket bättre. Boken hade för många konflikter och var milt sagt ofokuserad. Filmversionen har tonat ned och strukturerat om händelserna, så att de naturligt bidrar till helheten, istället för att konkurrera med den centrala berättelsen.

Den skådespelare som sticker ut mest är Rakel Wärmländer i rollen som Agnes. Hon lyckas gestalta en tragikomisk karaktär à la Bridget Jones, utan att det blir tillgjort eller överdrivet. Vi skrattar åt henne lika mycket som vi lider med henne.

Regissören Teresa Fabik (Prinsessa 2009) sätter sin egen prägel på filmens story, på gott och ont. Allt rullar på mer naturligt än i romanen, mycket tack vare Fabiks känsla för bild och ljud. Hon visar återigen sin skicklighet när det gäller att väcka sympati för en kvinnlig protagonist i underläge. Å andra sidan börjar det temat kännas lite som en upprepning, eftersom hennes filmer i stort sett har haft det ämnet sedan debuten med Hip Hip Hora! (2004).

Fabik har bra upplägg i filmens början, men låter tyvärr berättelsen tappa trovärdighet och spänning i de senare delarna. Klyschorna tar över när filmen närmar sig slutet. Det som från början var en ganska stabil, charmig, romantisk komedi med bra potential, utvecklas till en rätt smörig och förutsägbar såpa i Hollywoodstandard, om att våga följa sina drömmar och lyssna på sitt hjärta.

Fabik har ändå lyckats göra en hyfsat underhållande film av ett halvbra filmmanus. Små citroner gula får därför, med nöd och näppe, tre filmögon.
2013-02-19
MartinRicksand

Martin Ricksand