Recension: Skyfall

eye eye eye eyeeye

skyfall
Daniel Craig som James Bond i Skyfall.

Regi: Sam Mendes
Manus: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan. (Ian Fleming för karaktärer)
Filmkategori: Action/äventyr/thriller
Längd: 143 min.
Land: UK/USA
Från ålder: 11 år
Premiär: 26 oktober 2012
Distribution: Svensk Filmindustri
Länk:
Imdb

Spektakulärt, elegant och traditionellt, precis som vi vill ha det.
Så är det dags för den 23:e James Bondfilmen, som firar 50-årsjubileum och är filmhistoriens längsta filmserie. Daniel Craig gör sin tredje agent 007 med spänst och beslutsamhet. Bondhistorierna är som onda sagor. Hjältarna är fantastiska och goda vinnare. Skurkarna är genomstygga med dålig prognos. Vi vet hur går, men älskar det ändå.

Skyfall har fått alla tänkbara resurser och nyttjat dem väl. Allt är inte äkta, men ser äkta ut och det räcker. Actionscenerna är hisnande brutala och rör sig både i luft, på land och under jord. Handlingen för oss till olika metropoler i världen, men kontoret är på hemmaplan, i London.

Castingen är utmärkt. Craig har både pojkcharm och manlig auktoritet. Han är inte tvålfager, men inger fortroende och är testosteronfylld så det förslår. Ingen skådespelare har haft så många stunt, som Daniel Craig. Han är en hårt arbetande kroppsaktör, som imponerar på kollegorna. Vi har vant oss vid en småleende Bondagenter med glimten i ögat när de möter sina supervackra damer, men Craig går rakt på rödbetan, vilket nutida Bondbrudar verkar föredra.

Manus är mycket bra och replikerna biter intelligent av varandra hela tiden. Craigs Bondagent är fåordig och överanstränger inte ansiktsmusklerna precis, men det passar hans spelstil och personlighet. Det tar tid innan lekfullheten och humorn sätter in, men när den kommer är det med engelsk spiritualitet och elegans. Allt är överdrivet, men aldrig smaklöst. Musiken är härlig och dundrar på i rätt tid. 24-åriga Adele är musikvärldens framgångsrika darling och har skrivit och sjunger själfullt låten Skyfall.

Dame Judi Dench är en gammal scenräv, prisad och medaljbehängd. Rynkig och skör ser hon ut, men har sin starka närvaro och stålblick kvar. Javier Bardem är en lika prisbelönad, spansk megastjärna, som här skickligt gör skurken Silva, som är lika obehaglig och försåtlig som han är snobbig och brutal. Svenske Ola Rapace gör en stum biroll som mördaren Patrice och som Ola gör mycket bra, effektivt och tekniskt fulländad.

Det blir full pott, fem filmögon, för min bästa Bondfilm hittills.
2012-10-24
JanEjeF

Jan-Eje Ferling