Recension: Sinister

eye eye

sinister
Ethan Hawke i Sinister.

Regi: Scott Derrickson
Manus: Scott Derrickson (screenplay), C. Robert Cargill (co-writer)
Genre: Skräck
Censur: 15 år
Filmlängd: 109 min.
Biopremiär: 30 november 2012
Distribution: Scanbox Entertainment
Länk till Imdb 

Ruskigt så det förslår.
Författaren Ellison Oswalt (Ethan Hawke) flyttar med fru och två barn till en villa, där en familj hade hittats mördade och hängda i trädgården. Ellison känner till händelsen och har valt huset för att skriva en bok om fallet på plats, men utan att berätta för sin familj. Efter ett tag händer det mystiska saker och det visar sig att onda krafter håller på att manipulera deras liv.

Det har gjorts många filmer om familjer, som ovetandes flyttar till hemsökta hus. Vissa har varit bra och skrämts rejält, medan andra har blivit snudd på pekoral. Sinister använder alla kända ingredienser till skräckfilm och gör det hyfsat bra. Musiken av Christopher Young hjälper till att oroa oss och vi hör på ljudet när det går mot kris och skräll. Manuset är okej, men sekundärt i sammanhanget. Bilder, ljussättning och ljud är viktigast, eftersom de spelar på våra känslor.

I Sinister väcks frågor om vad som händer och varför och så länge förklaringarna finns i verkligheten, så håller också filmens trovärdighet. Men när det övernaturliga tar över, ökar risken för att filmen ska kantra och bli löjlig. Sinister är i riskzonen för att tappa kvalitén här. Det fasansfulla blir bara tomma effekter och monstren blir sminkade Halloweenfigurer. Det finns en slags följdriktighet, som får sin upplösning i slutet av filmen, men då har vi redan tappat intresset.

Skådespelarna gör vad de ska och regin är proffsig. Sinister går inte till filmhistorien, men kommer att roa och oroa många skräckfilmsälskare framöver.

Två filmögon för aktören Ethan Hawke, som utmärkt gestaltar den besatte och överspände författaren och för bra ljud och musik.
2012-10-25
JanEjeF

Jan-Eje Ferling